Comisia Nationala de Prognoza nu a finalizat noile prognoze de PIB pentru anii 2012 si 2013, care vor sta la baza bugetului pentru acest an, dupa ce ce INS a anuntat un PIB pe 2011 revizuit in scadere cu 21 de miliarde lei fata de ciferele publicate anterior, afirma pesedintele CNP, Ion Ghizdeanu.
"Nu am finalizat datele. Sunt mai multe cifre in discutie. Probabil vom avea un rezultat saptamana viitoare", a declarat Ghizdeanu pentru Mediafax.

El a confirmat insa ca dupa datele finale anuntate de INS, care indica un PIB pe 2011 mai mic cu 21 de miliarde lei, vor exista modificari -sensibile si in PIB-ul calculat pentru 2012 si 2013.

Potrivit calculelor, revizuirea PIB pentru 2011 la 557 miliarde lei va duce la o scadere a PIB prognozat pentru 2012 de la 608,5 miliarde lei la circa 587 miliarde lei, in conditiile in care se pastreaza estimarea de crestere economica a CNP de 0,7% si deflatorul de 4,5.

Tot in condiitiile mentinerii estimarilor de crestere si deflator publicate recent de CNP, se va modifica si PIB-ul pe 2013, care ar urma sa scada de la 648 miliarde lei la 625 miliarde lei.

Cel mai probabil, insa, cifrele vor fi mai mari fata de cele rezultate din aplicarea indicatorilor luati in calcul pana acum de CNP, fiind anticipata o crestere a deflatorului, cel putin pentru 2012, avand in vedere ca si rata inflatiei a avut o evolutie peste cea estimata.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri dimineata ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.

El s-a referit, in sedinta de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, aratand insa ca si Comisia Nationala de Prognoza a gresit.
Datele finale pentru PIB indica o cifra de 557 miliarde de lei, fata de 578 miliarde estimat anterior.

In primavara anului trecut, PIB-ul anuntat de INS a fost de 578 miliarde de lei, fata de 547 miliarde de lei, cifra luata in calcul la bugetul pentru 2011 si anuntata de Comisia Nationala de Prognoza. De remarcat insa ca datele finale nuntate de INS sunt cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimista prognoza a CNP din 2011.

Ca urmare a datelor anuntate in primavara anului trecut, Ministerul Finantelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuita in sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

De remarcat ca pentru 2012, guvernul a avut negociata o tinta de deficit in termeni cash de 14,5 miliarde lei, inclusiv PNDI. Acesta reprezenta 2,4% din PIB-ul estimat anterior, de 608 miliarde lei.

Pentru anul viitor, Guvernul a discutat cu FMI despre un deficit de 1,8% din PIB, dar in negocierile care vor incepe la mijlocul lunii ianuarie se va solicita un nivel de cel putin 2% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri