Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitatii oprite de Consiliul de Solutionare a Contestatiilor, a afirmat premierul Ponta, criticand decizia CNSC de a bloca iar proiectul autostrazii Comarnic-Brasov si sustinand ca seful institutiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Blaga si Udrea, scrie Mediafax.
"O sa schimb legea si o sa explic la Uniunea Europeana, o sa le arat exact (...) O s-o schimbam imediat, pentru ca vreau sa deblochez si o sa ma bat si cu domnul Lehel, si cu gasca lui, si cu toti ceilalti, ca daca pana in 2016 nu reusesc sa fac aceste autostrazi, Bucuresti-Comarnic-Brasov, Pitesti-Craiova...", a spus Ponta la Antena 3, aratand ca cei de la CNSC sunt "niste dumnezei".

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) este institutia care poate influenta orice licitatie publica reclamata, prin acceptarea sau respingerea unei contestatii depuse de catre o firma, pe o piata a achizitiilor publice care reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei.

In luna octombrie, Mediafax a prezentat un document care releva ca oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul ca detin informatii conform carora a fost elaborat, fara consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimba organizarea CNSC si au cerut Executivului sa evite orice modificari care afecteaza independenta acestei institutii

Avertismentul, inclus intr-un document confidential, a fost transmis direct de catre Klaus Wiedner, Seful Unitatii de Legislatie privind achizitiile publice din cadrul Directiei Generale Piata Interna si Servicii (DG Markt), printr-un e-mail transmis la 4 octombrie.

Atentionarea face referire la un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei achizitiilor publice, elaborat la finele lunii septembrie, care stabilea ca seful Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor ar urma sa nu mai fie ales prin vot secret de membrii Consiliului, ci numit direct de Parlament, cu drept de a interveni in componenta completelor de analiza a dosarelor. Consiliul ar urma sa fie condus de un presedinte numit dintre membrii sai de catre Camera Deputatilor si Senat intrunite in sedinta comuna, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate ale celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Comparativ, legislatia actuala stabileste ca presedintele CNSC este ales dintre si de catre membrii Consiliului prin vot secret, cu majoritate absoluta.

Conform proiectului, contestatiile depuse la licitatii ar urma sa fie solutionate prin complete a caror specializare "sa fie determinata de sediul autoritatii contractante, obiectul achizitiei publice sau valoarea estimata a acesteia", iar componenta completelor va putea fi stabilita si modificata de catre presedintele Consiliului. O astfel de prevedere, daca va fi aprobata, ar urma sa excluda principiul repartizarii aleatorii a dosarelor de achizitie publica spre completele de solutionare a contestatiilor, iar presedintele CNSC numit de Parlament ar avea drept de decizie in acest caz.

Proiectul a fost redactat in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat si la acea data ca "birocratia politica" si CNSC, "numit de fostul Guvern ca sa nu ne lase pe noi", a blocat licitatia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale pentru consultanta la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov.

In document, oficialul Comisiei Europene anunta ca detine informatii despre un proiect de modificare a organizarii CNSC, care nu a fost comunicat la Bruxelles, si solicita autoritatilor romane sa evite orice modificari ale prevederilor legale in vigoare care ar afecta independenta acestei institutii.

Avertismentul este transmis in acelasi document in care sunt prezentate o serie de recomandari ale CE privind viitoarea modificare a legii achizitiilor publice.

"As vrea sa atrag atentia ca aceste recomandari se refera doar la proiectul pe care Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice ni l-a transmis spre consultare. Avem cunostinta despre pregatirea in paralel a unui al doilea proiect, pentru modificarea organizarii CNSC, care nu a fost comunicat serviciilor Comisiei. As vrea sa folosesc aceasta oportunitate pentru a informa autoritatile romane despre necesitatea de a evita orice modificari care ar afecta independenta CNSC", spune oficialul european.
Conducerea Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana a reactionat la acest avertisment si a recomandat Guvernului, in acelasi document, sa dispuna transmiterea catre Comisie a proiectului respectiv si sa initieze dialogul pe aceasta tema cu reprezentantii DG Markt.

Ca reactie, Autoritatea de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice a transmis un comunicat in care sustinea ca nu intentioneaza sa afecteze independenta CNSC si nu va modifica legea fara acordul Comisiei.

In 2010 si 2011, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a anulat licitatii publice cu o valoare estimata de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

Analistii apreciaza ca intre 20 si 40% dintre contractele incheiate cu statul sunt "cu dedicatie".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri