Cifra de afaceri din industrie, pe total piata interna si externa, in termeni nominali, a scazut in noiembrie cu 2,8% fata de octombrie, dar a crescut cu 4,6% comparativ cu luna corespunzatoare din anul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Scaderea inregistrata in noiembrie fata de octombrie a fost cauzata de reducerile din industria extractiva, de 6,9%, si din industria prelucratoare, de 2,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in toate sectoarele, respectiv de 7% in industria energetica, de 4,3% in industria bunurilor intermediare, de 1,9% in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 0,9% in industria bunurilor de capital si de 0,9% in industria bunurilor de uz curent.

Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, in noiembrie 2012, industria prelucratoare a crescut cu 5,4%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 11,5%.

Majoritatea grupelor industriale au consemnat cresteri in perioada analizata, de 20% in industria energetica, de 6,9% in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 6,2% in industria bunurilor de uz curent si de 3,6% in industria bunurilor intermediare. Singura care a inregistrat scadere a fost industria bunurilor de capital, de 0,5%.

In perioada ianuarie-noiembrie 2012, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 3,6% fata de primele 11 luni ale anului anterior, datorita cresterilor din industria extractiva, de 5,4%, si din industria prelucratoare, de 3,5%. In intervalul analizat, toate marile grupe industriale au avut cresteri, situate intre 0,4% si 12,7%.

Comenzile noi din industrie au scazut in noiembrie fata de octombrie

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scazut in noiembrie anul trecut cu 4,2% comparativ cu octombrie, dar au crescut cu 5,4% fata de aceeasi luna din 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Evolutia comparativ cu luna anterioara s-a datorat scaderilor inregistrate in industria bunurilor de capital (-8,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-6,9%) si industria bunurilor de uz curent (-0,7%). Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,3%.

Raportat la noiembrie 2011, in aceeasi luna a anului trecut, toate sectoarele au primit mai multe comenzi noi. Astfel, in industria bunurilor de uz curent comenzile noi au urcat cu 7,9%, in industria bunurilor de folosinta indelungata cu 7,7%, in industria bunurilor de capital cu 5,4% si in industria bunurilor intermediare cu 4,6%.

In primele 11 luni ale anului trecut, fata de perioada similara din 2011, comenzile noi din industrie au urcat pe ansamblu cu 1,2%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,2%), industria bunurilor de uz curent (+8,1%) si industria bunurilor intermediare (+1,9%). In industria bunurilor de capital, comenzile au scazut cu 1,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Taxele de mediu pot fi un stimulent pentru reducerea poluarii