Legea insolventei ar putea sa fie modificata in acest an, dupa cum a promis ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, la prima conferinta de presa de la numirea in functie. Mediul de afaceri a contestat aceasta lege in repetate randuri, intrucat este "paguboasa pentru cei corecti".

"Legea insolventei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de multi din mediul privat spun ca legea este paguboasa pentru cei corecti, in conditiile in care furnizorii nu isi mai pot incasa banii pentru ca partenerii lor intra in insolventa. Deci, avem in program modificarea Legii insolventei", a spus Grapini.

Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, in primele 11 luni din 2012 au intrat in insolventa un numar de 15.148 de firme, usor sub nivelul de anul trecut. Peste 40% dintre acestea activeaza in domeniul transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si comert.

Situatia este amplificata de legislatia permisiva, avand in vedere ca cererea debitorului de intrare in insolventa se deschide chiar si la termene de 24 de ore de la depunerea cererii. Potrivit lui Iulian Urban, fondatorul firmei de recuperat creante Urban si Asociatii, la Tribunalul Bucuresti se deschid zilnic intre 130 si 180 de insolvente.

Dintre acestea, 77 % sunt insolvente cerute de debitori, "adica de afaceristi care isi pregatesc din vreme terenul pentru a nu achita datoriile, pe fondul lipsei totale pot spune de vigilenta si preventie din partea creditorilor care aproape mereu sunt luati prin surprindere, desi exista sisteme de protectie si preventie pe care insa nu doresc sa le
foloseasca inca".

El crede ca si in 2013 numarul insolventelor si mai ales a celor cerute de debitori va fi in continua crestere. "Omul in general gandeste practic: de ce sa platesc din datorii cand pot sa raman cu banii si apelez la legea insolventei?"

De asemenea, Urban sustine ca societatile care colecteaza debite insolventele voluntare cerute de debitori le inchide usa negocierilor si afecteaza rata de succes.

"Eu am mai spus faptul ca in acest moment colectarea debitelor devine mai ales pe segmentul B2B o chestiune la fel de riscanta ca mersul cu motocicleta pe o pata de ulei. Singura solutie pentru creditori ramane zona de preventie pe care insa managerii romani din pacate nu o abordeaza inca in acest moment si pe cale de consecinta ajung sa piarda extrem de multi bani", a spus, pentru wall-street.ro, Iulian Urban.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Maria Grapini: Nu exista dumping social in transporturi in Romania