Luni este ultima zi in care se mai pot depune declaratiile de venit pe anul 2005
Aveti obligatia sa declarati venit (Formularul 200) numai daca in 2005 ati obtinut venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din profesii libere sau venituri comerciale.

Totodata, declaratia mai trebuie completata de persoanele fizice cu venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri), din activitati agricole si din transferul titlurilor de valoare. In cazul veniturilor din actiuni, se declara venitul sau pierderea pe intreg portofoliul de titluri tranzactionate anul trecut.

In cazul in care ati avut mai multe categorii de venituri, veti completa in aceeasi declaratie cite o sectiune pentru fiecare tip de venit in parte. De exemplu: pentru un venit din proprietate intelectuala, completati prima sectiune cu subpunctele 1A, 1B, 1C, iar pentru veniturile din transferuri de actiuni, completati o sectiune similara, de mai jos, cu subpunctele 2A, 2B, 2C.

Pentru inceput, completati datele personale, luate din buletin.

Foarte important, daca aveti deschis un cont curent sau un cont de card, completati acolo unde este indicat numele bancii si codul IBAN, astfel primind primi sumele pe care Fiscul le are de returnat direct in acel cont. Asa scapati de coada de la Administratia Financiara si de celebrele programari la Trezorerie.

Apoi treceti la bifarea casutelor in functie de natura veniturilor.

Se trece la punctul B, unde se declara sumele. Daca ati realizat venituri din activitati desfasurate in mod individual cu venitul net determinat in sistem real, declaratia se completeaza in baza evidentelor contabile.

La venitul brut, treceti suma incasata in total, in 2005, in bani sau echivalentul in lei al bunurilor in natura obtinute in urma activitatii de baza si din activitati adiacente.

La cheltuieli deductibile, treceti suma totala cheltuita in scopul realizarii venitului, conform bilantului contabil.

La venitul net, inscrieti suma dintre venitul brut si cheltuielile deductibile. La categoria Venit net aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa, consemnati, daca exista, partea din venitul net pentru care s-au facut plati anticipate retinute la sursa, precum si veniturile obtinute dintr-o asociere cu o persoana juridica. La pierderea fiscala se repeta suma dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, dar se completeaza doar daca venitul brut este mai mic decit cheltuielile deductibile.

Proprietatea intelectuala

In cazul persoanelor care realizeaza venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate individuala, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declaratia se completeaza in baza documentelor (adeverinte) eliberate de platitorul de venit.

La venitul brut, se trece suma totala obtinuta din toate sursele pe parcursul anului trecut. La aceasta se adauga si sumele retinute de platitorul venitului in contul platilor anticipate, cu titlul de impozit.

La cheltuieli forfetare, notati suma obtinuta prin aplicarea procentului de 40 la venitul brut.

La ultimul subpunct se trec numai contributiile sociale platite de persoana care face declaratia.

Daca ati realizat venituri din activitati independente intr-o forma de asociere, iar din aceasta nu a luat nastere o persoana juridica, se completeaza numai rubrica Venit net. In cazul asocierilor cu persoane juridice se completeaza rubricile de venit brut, cheltuieli deductibile si eventual cea privind pierderea fiscala, dupa modelul descris mai sus.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5240&art=12635&cHash=6b6cc7964e

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri