"Contrar unor zvonuri alarmiste, imigratia este buna pentru economia" britanica, scrie The Independent intr-un editorial nesemnat, incercand sa tempereze o inflamare la nivelul opiniei publice privind consecintele migrarii romanilor si bulgarilor, intr-un context electoral, anunta Mediafax.
Editorialul denunta ca "nerusinat de alarmist" gestul unui partid nationalist si eurofob britanic, UK Independence Party, de a posta un ceas cu numaratoare inversa pana la 1 ianuarie 2014, cand vor fi anulate restrictiile in UE impuse Romaniei si Bulgariei, subliniind ca gestul "este menit sa sustina afirmatia alarmista a UKIP porivit careia anularea va conduce la sosirea unui val de 350.000 de imigranti romani si bulgari in M.Britanie".

Publicatia denunta totodata ca "dubioasa" estimarea avansata de un grup de lobby impotriva migratiei, MigrationWatch, potrivit caruia aproximativ 50.000 de imigranti din cele doua tari membre UE vor sosi anual dupa anularea restrictiilor, adaugand ca grupul estimeaza "consecinte semnificative" asupra locuintelor, locurilor de munca, scolilor si spitalelor.

"Justificarea acestei panici morale este faptul ca Guvernul a gresit atat de mult" cu aceste evaluari, apreciaza publicatia, atunci cand Polonia a aderat la UE, citand estimarea de la vremea respectiva a Ministerului britanic de Interne, care aprecia venirea a aproximativ 13.000 de polonezi pe an in M.Britanie, in fapt, in urmatorii doi ani, in tara imigrand 264.560.

"Situatia ar urma sa fie si mai rea de aceasta data, sugereaza profetii nenorocirii", se arata in editorial, "deoarece salariul minim in Romania si Bulgaria este cat jumatate din cel al Poloniei. Imigranti slab calificati vor veni si vor lua locurile de munca ale britanicilor acceptand salarii mai mici".

Editorialul considera aceste date un "mit" si apreciaza ca "impactul real urmeaza sa fie mai mic", citand date ale Migration Observatory din cadrul Universitatii Oxford. Astfel, The Indepent subliniaza ca, la aderarea Poloniei, M.Britanie era singurul stat membru "mare" care avea piata muncii deschisa, pe cand in 2014 "toate economiile majore europene anuleaza restrictiile".

"Cei mai multi romani ar urma sa se duca in Italia, Spania si Franta, cu care au legaturi lingvistice si culturale, unde multi au deja rude. Cei descurajati de rata mare a somajului in aceste tari se vor orienta mai degraba spre Germania si Olanda, ci nu spre M.Britanie. In plus, bulgarii si romanii stapanesc mai putin engleza decat polonezii", se argumenteaza, in continuare, in editorial.

De asemenea, publicatia scrie ca "imigratia este buna pentru economia britanica", subliniind asupra "contributii uriase" ale unor imigranti catre societate si citand faptul ca ei creeaza locuri de munca si intra in competitie, sunt "dinamici", accepta locuri de munca refuzate de localnici, indeplinesc unele "sarcini vitale in cadrul serviciilor publice", sunt tineri si au copii - "o veste buna in contextul imbatranirii" societatii", au o "etica puternica" a muncii.

Editorialul denunta totodata "negustori de mituri" care sugereaza ca imigrantii traiesc toti din ajutoare sociale - subliniind ca "97% dintre muncitorii imigranti inregistrati au joburi full-time", dar si pe cei care ii considera infractori - citand Asociatia Sefilor de Politie, potrivit careia rata infractionalitatii in randul imigrantilor polonezi, slovaci, lituanieni, romani si bulgari este "similara cu a restului populatiei" britanice.
In finalul editorialului se conchide ca "desi migratia este pozitiva, vor exista intotdeauna critici" si ca "demonizarea noilor veniti nu este un raspuns util" la probleme cu locuintele, scolile, spitalele si ajutorul social.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri