Sistemul actual de impozitare a veniturilor din tranzactiile imobiliare va fi mentinut si in 2007, cand vor fi aplicate modificarile la Codul Fiscal. Aceasta dupa ce Ministerul Finantelor a renuntat la varianta introducerii unui impozit de 2% din valoarea proprietatii, au declarat agentiei Mediafax surse din minister.

Ministerul Finantelor anuntase in toamna anului trecut ca intentioneaza sa modifice regimul de impozitare a tranzactiilor imobiliare, prin introducerea unei cote de impozit de 2%, aplicata asupra pretului de vanzare. In cazul dobandirii proprietatii sub alte forme decat vanzarea-cumpararea, impozitul urma sa fie aplicat asupra valorii proprietatii.

Tranzactiile imobiliare au fost impozitate pentru prima data anul trecut, incepand cu luna iunie, diferentiat in functie de perioada de detinere a imobilului, prin intrarea in vigoare a unor modificari la Codul Fiscal.
Astfel, a fost introdusa o cota de impozitare de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de cladiri si terenuri, in cazul in care acestea sunt vandute la mai putin de trei ani de la dobandire.

Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota a crescut la 16%, aplicata la costul de constructie. Impozitul nu se aplica pentru tranzactiile cu imobile si terenuri detinute pe o perioada mai mare de trei ani, precum si in cazul celor mostenite, primite prin donatie, retrocedate, provenite din schimb imobiliar sau aduse ca aport la capitalul social al unei firme.