Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,9%, cat estima in octombrie, la 1,4%, o estimare usor mai pesimista decat proiectiile Bancii Mondiale si Guvernului, de 1,6%, respectiv 1,8%.
BERD estimeaza cresterea PIB al Romaniei pentru anul 2012 la 0,3%, scrie Mediafax.

"Incetinirea din zona euro si o scadere semnificativa a productiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra cresterii (economiei, n.r.) Romaniei in 2012, rezultand un avans economic neglijabil pentru intreg anul, potrivit estimarilor preliminare. Totusi, disciplina fiscala a fost, in linii mari, mentinuta, inflatia este in jur de 5% si tara are in continuare o buna acoperire in rezerve (valutare, n.r.). O anumita recuperare a cresterii este probabila in 2013", se arata in raportul BERD.

Banca Mondiala a anuntat saptamana trecuta o prognoza de crestere economica de 1,6% pentru Romania in acest an. Pentru 2014, banca anticipeaza un avans de 2,2%, iar in 2015 de 3%.

Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%.

Comisia Europeana estima la inceputul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru Romania in acest an si de 2,7% pentru anul urmator.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte Romania, BERD a revizuit estimarea de crestere economica in acest an de la 1,6% la 1,5%. Intreaga regiune de activitate a institutiei, care include tari din Europa Centrala si de Est, Asia Centrala, dar si trei tari din nordul Africii si Iordania, ar urma sa inregistreze un avans de 3,1% in acest an, usor sub cel de 3,2% anticipat de banca in octombrie. Avansul economic ar reprezenta, insa, o accelerare fata de 2,6% anul trecut.

In pofida estimarii precaute, BERD considera ca semnele unei stabilizari in zona euro reduc riscurile pentru Europa emergenta, alimentand un optimism precaut ca cea mai dificila etapa a problemelor regiunii s-ar putea apropia de sfarsit.

"Pentru prima data intr-o buna bucata de timp, vedem posibilitatea unei reduceri a riscurilor cu care se confrunta Europa emergenta, mai ales a riscurilor din zona euro. Este prea devreme sa ne bucuram, dar exista semne de stabilizare", a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof.

Criza din zona euro va continua sa afecteze cresterea in regiunea de activitate a BERD, dar odata cu atingerea unui minim al contractiei in uniunea monetara va inceta si deteriorarea activitatii economice in tarile care depind de aceasta.

In scenariul de baza al BERD, tarile care sunt cel mai puternic integrate cu zona euro vor inregistra in continuare crestere slaba, se arata in raport.

De asemenea, dezintermedierea financiara transfrontaliera va continua sa se tempereze, dar tarile ale caror sisteme bancare sunt legate strans de uniunea monetara nu vor recupera, probabil, in viitorul apropiat finantarea pierduta. In consecinta, cresterea creditarii va reveni doar foarte lent in regiunile Europa Centrala si Baltica si Europa de Sud-Est.

BERD a revizuit negativ prognozele pentru mai multe state, inclusiv Ungaria, Polonia si Slovacia. In cazul Ungariei, BERD estimeaza o contractie de 0,1% in acest an, anterior anticipand o crestere de 0,4%. Pentru Polonia avansul PIB a fost revizuit de la 2,2% la 1,5%, iar pentru Slovacia de la 2,3% la 1,7%.

Banca a modificat insa si pozitiv asteptarile pentru unele tari, intre care Bulgaria, Lituania si Letonia.

Pentru Bulgaria, BERD estimeaza o majorare a PIB de 1,9% in acest an, fata de 1,7% in octombrie. Pentru Letonia avansul PIB a fost modificat de la 2,7% la 3%, iar pentru Lituania de la 2,4% la 2,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri