Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a mentionat, in interventia sa la reuniunea ministeriala UE-CELAC, desfasurata la Santiago de Chile, ca prin pozitia sa geostrategica si in baza latinitatii comune Romania "poate fi o poarta de acces pentru America Latina in Europa centrala si de est", scrie Mediafax.
Ministrul Corlatean a participat, in calitate de sef al delegatiei Romaniei, la Reuniunea ministeriala UE-CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene), care a avut loc, la 25 ianuarie, la Santiago de Chile, informeaza MAE.

Reuniunea ministeriala UE-CELAC, desfasurata sub deviza "Lucrand impreuna pentru dezvoltare si stabilitate", a fost prezidata de ministrul chilian pentru relatii externe, Alfredo Moreno Charme, si de Inaltul reprezentant UE pentru politica externa si de securitate, Catherine Ashton.

"Ministrii europeni si latino-americani si-au reafirmat angajamentul de a promova parteneriatul strategic interregional si au discutat modalitati concrete pentru valorificarea complementaritatii si avantajelor comparative ale economiilor celor doua regiuni, finantarea corespunzatoare a dezvoltarii durabile si abordarea concertata a marilor provocari globale, precum criza economica si financiara, saracia, schimbarile climatice si riscurile la adresa democratiei si drepturilor omului", se arata in comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a evidentiat in interventia sa determinarea Romaniei de a contribui la adancirea si diversificarea cooperarii dintre cele doua regiuni, precum si dorinta de a-si consolida relatiile cu partenerii din America Latina. Prin pozitia sa geostrategica si in baza latinitatii comune, Romania "poate fi o poarta de acces pentru America Latina in Europa centrala si de est" si ofera, totodata, "oportunitati pentru promovarea investitiilor si comertului latino-american atat spre vest, in cadrul Uniunii Europene, cat si spre est (…), spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu", se arata in comunicat.

De asemenea, oficialul roman a subliniat ca relatia UE-CELAC trebuie promovata "in mod pragmatic, tinandu-se totodata cont de respectarea drepturilor omului, si cu o atentie speciala acordata interconexiunilor dintre finante, piete si guvernanta, pentru realizarea cresterii durabile". In acest scop, este nevoie de actiuni concertate ale liderilor politici si mediului de afaceri, precum si de cooperarea cu institutiile financiare internationale, mentioneaza sursa citata.

Delegatia romana a contribuit la negocierea si definitivarea Declaratiei politice si a Planului de actiune care traseaza coordonatele actiunii comune viitoare si urmeaza sa fie adoptate, la 28 ianuarie, in cadrul Summit-ului UE-CELAC, se mai arata in comunicatul MAE.

In marja reuniunii, seful diplomatiei romane a avut intalniri bilaterale cu ministrii afacerilor externe din Chile, Uruguay, Brazilia, Mexic si Columbia, precum si o serie de contacte cu alti omologi si oficiali din cele doua regiuni.

Programul vizitei a inclus, totodata, o reuniune informala cu sefii misiunilor diplomatice romane acreditate in Chile, Brazilia, Mexic, Columbia, Cuba, Argentina, Venezuela si Uruguay.

"Cu ocazia intalnirilor bilaterale cu omologi din statele latino-americane, ministrul Titus Corlatean a evidentiat angajamentul Romaniei de a contribui, in calitate de membru al Uniunii Europene, la dezvoltarea cooperarii dintre cele doua regiuni. In plan bilateral, a fost subliniat interesul comun de revitalizare a dialogului politic, inclusiv prin agrearea unor vizite la nivel ministerial, si de valorificare a potentialului semnificativ de cooperare economica si comerciala", precizeaza MAE.

In cadrul intalnirii ministrului Titus Corlatean cu sefii misiunilor Romaniei din spatiul latino-american, a fost trecut in revista stadiul actual al relatiilor bilaterale cu aceste tari si au fost identificate proiecte si directii de actiune pentru consolidarea dialogului politic si amplificarea dimensiunii economice si de schimburi comerciale, inclusiv prin proiectarea unor vizite si turnee la nivel inalt, multiplicarea misiunilor economice si intensificarea contactelor cu mediul de afaceri si societatea civila. S-a acordat o atentie speciala consolidarii componentei consulare a activitatii ambasadelor romane din America Latina, pentru a se asigura servicii de calitate si sprijinul corespunzator pentru cetatenii romani, precum si pentru comunitatile romanesti din regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri