Gazeksport, companie care apartine de Gazprom, a incheiat contracte cu trei companii romanesti de gaz - Romgaz, Transgaz si Conef
Contractele ii vor asigura Gazpromului accesul pe termen lung la unitatile romanesti de transport a gazului, permitandu-i sa-si sporeasca livrarile de gaz catre Turcia si sa inceapa sa exporte gaz catre Israel. In plus, Gazprom va creste livrarile de gaz catre uzina de aluminiu Alro Slatina, fara a mai avea nevoie de serviciile de intermediere ale Germaniei, scrie Kommersant, preluat de agentia Rusia la zi. "Am incheiat contracte pe termen lung pentru furnizarea gazului cu partenerii nostri romani, Conef, Romgaz si Transgaz", a declarat, la Bucuresti, Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom.

Conferinta de presa a fost organizata pentru a face cunoscute discutiile purtate de Medvedev cu Theodor Stolojan, consilier economic al presedintelui Romaniei si cu Ioan Codrut Seres, ministrul roman al Economiei si Comertului. Seres a declarat, citat de Rompres, ca Gazprom a incheiat cu Romgaz o intelegere prin care cele doua companii urmeaza sa sa-si uneasca fortele pentru a construi o unitate subterana de depozitare a gazului cu o capacitate de 2 miliarde metri cubi.

Contractul incheiat de Gazeksport cu Transgaz prevede termenii in care gazul va tranzita Romania. Gazprom nu se va limita la a construi o unitate de depozitare, ci va furniza, de asemenea, gaz pe piata romaneasca si pe pietele din afara tarii, a precizat Seres.

Prin Romania in drum spre Bulgaria si Turcia

Rusia livreaza gaz in Romania inca din 1979. Pentru Gazprom, Romania este o tara vitala de tranzit pentru livrarea gazului catre Turcia, cel de-al treilea mare consumator al gazului rusesc. In plus, prin Romania, Bulgaria si Turcia, Gazprom ar putea ajunge la statele Orientului Mijlociu si sa lanseze livrarile de gaz catre Israel.

O alta realizare a Gazeksport este reprezentata de acordul preliminar incheiat cu distribuitorul roman de gaz, Conef SA. Potrivit acestui acord, partile ar putea incheia un contract pe termen lung, prin care Rusia se va angaja sa livreze 40-50 de miliarde de metri cubi de gaz catre Marco Grup intre anii 2010-2030. Marco Grup controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina, iar contractul ii va permite companiei Gazprom sa livreze gaz in Romania fara a utiliza serviciile de intremediere ale companiilor WIEE si WIEH.

Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a avut saptamana trecuta in capitala Romaniei negocieri privind dezvoltarea colaborarii. La intalnirile cu consilierul prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan si cu ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, el a analizat perspectivele participarii Gazprom la construirea de noi depozite subterane, in special cel de la Margineni, al carui proiect presupune investitii de 160 milioane euro. Iar cu conducerea companiei comerciale Conef SA, Medvedev a semnat un acord preliminar care prevede incheierea unui contract pe termen lung pana in 2030. Acest trader face parte din holdingul de investitii Marco Grup, care devine un partener tot mai evident al Gazpromului pe pietele europene.

Gazprom cucereste in pasi mici

In prezent, Romania consuma aproximativ 17,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Din acest total, circa 12 miliarde sunt asigurate din productie proprie, restul se importa din Rusia si din Ucraina. Anul trecut, Gazeksport a vandut la granita romaneasca 4,25 miliarde metri cubi de gaze, din care 1,5 miliarde au fost cumparate de traderul Conef, restul de compania WIEE. Pana in 2002, Gazprom a livrat gaze pe piata romaneasca doar prin intermediul WIEE, care apartine pe baza de paritate Gazprom si partenerului german Wintershall.

Cu trei ani in urma insa, Gazeksport a incheiat primul contract pentru livrarea de 500 milioane metri cubi de gaze companiei Conef, care a inceput sa se ocupe de aprovizionarea energetica a uzinelor de aluminiu Marco Grup din Romania. Anul trecut, cu acest trader a fost semnat un contract pe trei ani pentru livrarea a 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Acum, dupa cum a aflat Vremia Novostei din surse Gazprom, este vorba de prelungirea acestui contract pe o perioada standard pentru relatii pe termen lung - 20 de ani. In acelasi timp, se analizeaza si cresterea livrarilor in functie de sporirea necesarului Romaniei de gaze din import. "Partile au estimat ca semnarea contractului pe termen lung deschide noi posibilitati atat pentru grupul comercial Conef SA, cat si pentru alti consumatori de gaze rusesti cu livrari garantate pe termen lung", se spune in comunicatul de presa al concernului rus.

Dezvoltarea economica duce la cresterea importurilor

Conform prognozelor guvernului Romaniei, in urma scaderii productiei proprii si a cresterii cererii la gaze din partea industriei, pana in 2015, economia tarii ar putea consuma circa 15 miliarde metri cubi de gaze din import. Daca pana la acea data proiectele de diversificare a aprovizionarii cu gaze a Europei pe seama gazelor iraniene nu vor fi lansate, singura sursa de acoperire a acestui volum vor fi gazele rusesti.

In acelasi timp, Gazprom tot nu reuseste sa iasa si pe piata consumatorului final din Romania. Concursurile de privatizare a celor doua mai companii de distributia a gazelor naturale din Romania, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au fost castigate de E.ON si, respectiv, Gaz de France. Mai mult, Gazprom intentiona sa participe la licitatia pentru Distrigaz Sud in consortiu cu grupul Marco. Dar, in final, alianta nu a mai avut loc, intrucat partile nu s-au putut intelege in privinta cotelor de participare si de finantare a afacerii. Gazprom a depus o cerere separata, dar fara un partener cu experienta pe piata nu a reusit sa opuna o concurenta onorabila francezilor. De aceea, deocamdata, gazele rusesti se vand in Romania prin intermediari, Gazprom neavand o participare directa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri