Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatiilor, liberalul Dan Radu Rusanu, a criticat dur FMI pentru masurile de privatizare propuse si pentru cum s-a derulat precedentul acord, in replica seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, afirmand ca acuzele sunt fara temei si a cerut iesirea presei.
"Noi am mai facut privatizari, sa nu spun sub presiunea, sun influenta institutiilor financiare internationale, care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase. Cu toate ca se stie ca statul este cel mai prost administrator, noi am facut privatizari, dar nu s-au facut investitiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France si E.ON Gaz, nu s-au facut investitiile promise. Serviciile sunt la fel de proaste ca inainte, cand erau la stat, pentru ca aceste companii au sacrificat investitiile si calitatea serviciilor pentru profituri, si au obtinut profituri cu doua cifre (...) Am inlocuit monopolul de stat cu cel privat (...) Ca o ironie, acest monopol este al unor companii cu capital de stat, Gaz de France, E.ON...", a spus Dan Radu Rusanu la inceputul discutiilor cu delegatia FMI, citat de Mediafax.

El a continuat sa critice institutia financiara internationala pentru programul derulat incepand cu 2009, aratand ca s-a facut o "greseala enorma" in cadrul intelegerii din urma cu patru ani.

"Orice student la economie stie ca intr-o perioada de criza nu se cresc impozitele si taxele. Cresterea TVA la 24% si taierea salariilor cu 25% nu puteau aduce crestere economica. Aceste masuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez: «Au fost acceptate de noi»", a completat Rusanu.

Vicepresedintele PNL a mai spus ca limitarile bugetare impuse de institutiile financiare internationale pentru acest an nu sunt menite sa readuca cresterea economica in Romania, afirmand ca ajustarea deficitului fata de 2012 este mult prea mare pentru conditiile economice actuale.

Potrivit proiectului de buget pentru acest an aprobat recent de Guvern, veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 209,2 miliarde de lei, iar cheltuielile la 222,6 miliarde de lei, deficitul urmand sa scada la 2,1% din PIB.

In replica, seful misiunii de evaluare a FMI, Erik de Vrijer, vizibil iritat de acest debut al discutiilor, a apreciat ca afirmatiile lui Rusanu sunt false, iar pentru ca intalnirea sa poata continua constructiv a cerut sa se desfasoare in absenta presei.

"Inteleg ca aveti motivele dumneavoastra de a spune aceste lucruri, care sunt afirmatii lipsite de temei (...) Eu stiam ca participam la o intalnire fara presa. Daca vreti sa avem un schimb de opinii constructiv, as dori sa continuam discutia fara reprezentantii media", a spus de Vrijer.

Dupa afirmatiile sefului misiunii FMI, care a sugerat ca Rusanu nu doreste decat o mediatizare fara temei, presedintele Comisiei si-a intrebat colegii daca sunt de acord ca discutiile sa continue in lipsa presei si a decis fara vot sa evacueze reprezentantii media.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri