Romania a ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.
“Cea mai importanta tinta atinsa a fost deficitul bugetar in termeni ESA. Tinta deficitului bugetar pe cash s-a ratat in principal din cauza suspendarii platilor la fondurile europene. Problemele au fost rezolvate, insa Guvernul a trimis facturile la Bruxelles la mijlocul lunii decembrie, iar ele vor fi platite in cateva luni”, a aratat Erik de Vrijer.

Romania a incheiat anul trecut cu deficit bugetar de 2,5% pe cash, desi tinta stabilita cu creditorii internationali a fost de 2,2% din PIB.

In ceea ce priveste arieratele, seful misiunii FMI spune ca nivelul este mai mare la autoritatile locale decat la nivel central.

“Arieratele sunt greu de redus, dar am stabilit cu guvernul masuri suplimentare pentru a le diminua inainte de incheierea actualului acord. Faptul ca statul nu-si plateste facturile distruge lantul economic”, a explicat Erik de Vrijer.

El a precizat ca pentru o tara ca Romania cresterea economica trebuie sa fie de 3-4% si ca in 2013 avansul PIB va fi de 1,5%.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare”, a completat Erik de Vrijer.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri