Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au scazut in decembrie 2012 cu 0,2% comparativ cu luna precedenta, dar au crescut cu 4,9% fata de luna corespunzatoare din anul 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au scazut in decembrie 2012 cu 0,2% comparativ cu luna precedenta, informeaza Mediafax.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat scaderi de pret in industria extractiva (-1,3%), in industria prelucratoare (-0,2%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,2%).

La distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de pret in industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,3%) si industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Scaderi de pret s-au inregistrat in industria energetica (-0,6%) si industria bunurilor intermediare (-0,4%). In industria bunurilor de capital preturile s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

In decembrie 2012 comparativ cu decembrie 2011 preturile productiei industriale s-au majorat cu 4,9%.

S-au inregistrat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+6,5%), in industria prelucratoare (+5,6%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,4%).

In industria extractiva preturile au scazut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,4%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria energetica (+4,8%), industria bunurilor intermediare (+3,7%), industria bunurilor de capital (+3,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,0%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cele mai mari scumpiri, la citrice, branza de oaie si oua