Rata anuala a inflatiei in perioada ianuarie - aprilie 2006 s-a situat la nivelul de 6,9 la suta, nivel minim istoric dupa 1990, scaderea fiind de 1,7 puncte procentuale comparativ cu decembrie 2005, a anuntat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, scrie Rompres.

Guvernatorul BNR a precizat ca prognoza initiala pentru aceasta perioada a fost influentata negativ de majorarea preturilor administrate si de impozitele indirecte (taxa pe viciu la tutun si alcool, n.r.).

Comparativ cu estimarile din februarie ale BNR, ajustarea preturilor administrate si impozitele indirecte la tutun si alcool au dus la o majorare cu un 0,2 puncte procentuale fata de estimarile initiale.

Potrivit raportului BNR, in perioada aprilie 2005 - aprilie 2006 rata medie anuala a fost de 4,8 la suta, in scadere cu 0,8 puncte procentuale fata de decembrie 2005.

Potrivit guvernatorului BNR, principalii factori determinanti ai dezinflatiei au fost: conditiile monetare restrictive, aprecierea nominala a leului fata de euro, modificarea raportului cerere - oferta pe piata a unor produse cu preturi volatile si ajustarile inferioare ale preturilor administrate in aprilie fata de graficul anuntat.

Ca impedimente principale in procesul de dezinflatie, potrivit raportului BNR, pot fi amintite: redinamizarea excedentului de cerere, cauzat de mentinerea cresterii veniturilor populatiei si accesibilitatea creditelor bancare si nebancare, mentinerea presiunilor din partea produselor sezoniere cu preturi volatile si persistenta anticipatiilor inflationiste.

Guvernatorul BNR a spus ca pe termen lung in continuare preturile administrate au influentat cel mai mult indicele preturilor de consum.

Totusi, prin nivelul atins inflatia a intrat in intervalul de variatie de plus minus 1 la suta fata de tinta stabilita de 5 la suta in 2006.