Economia Romaniei a crescut cu doar 0,2% anul trcut, comparativ cu 2011, in linie cu asteptarile analistilor, care vizau un avans modest sau chiar o stagnare a produsului intern brut (PIB), potrivit datelor semnal publicate de Institutul National de Statistica (INS).
"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier", se mai arata in comunicatul Statisticii.

Nici FMI nu era prea optimist cu privire la cresterea pentru 2012 si, mai mult, avertiza ca economia Romaniei ar putea amorti sau cel putin cresterea va fi limitata pana in 2016.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare. Cresterea este relativ slaba, deoarece, dupa criza, economia are nevoie de timp pentru a-si reveni. Economia nu a performat mai bine si din cauza mediului extern, dar si a vremii din 2012. De asemenea, implementarea reformelor si absorbtia fondurilor europene nu a fost atat de rapida cum am planificat”, a mentionat de Vrijer, la finalul misiunii FMI.

Estimarile economistilor insa ajunsesera inca din toamna la un numitor comun, adica stagnarea.

De asemenea, o analiza realizata de Wall-Street.ro avertizeaza ca, daca luam in calcul cei cinci ani de la inceputul crizei, putem spune ca economia romaneasca risca sa stea in letargie cel putin 8 ani, timp in care vom performa sub potential si vor aparea si efecte in plan social pe termen lung.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri