Scaderea inflatiei este cel mai ambitios proiect al BNR, dar si obiectivul cu cel mai spinos parcurs. Recentele decizii ale bancii centrale nu fac altceva decat sa intareasca temerile privind deviatiile inflationiste din 2006 si sa extinda incertitudinile spre 2007.

Deciziile de saptamana trecuta ale BNR sunt constante: mergem pe drumul ales in februarie 2006. Dobanda de referinta ramane aceeasi, inflatia pe primele luni ale anului este foarte buna, dar temerile privind deviatiile persista. Legata, in principal, de marirea taxelor la tigari si alcool si de variabila preturilor administrate (energie, medicamente, telefonie fixa), evolutia inflatiei ascunde mai multe semne de intrebare. Declaratiile din ultima perioada ale oficialilor BNR nu exclud posibilitatea modificarii calendarului scumpirii preturilor la utilitati.

Modificarea calendarului cresterii preturilor, pentru a se atinge tinta de inflatie in 2006, poate periclita nivelul acesteia in 2007, este de parere analistul-sef al ABN Amro Bank, Radu Craciun.

Problema este ca nu doar preturile administrate sunt cele care pot periclita procesul de dezinflatie. Ingrijorari suplimentare ceeaza scumpirile la tigari si alcool, cu pondere mare in cosul de consum, in urma majorarii accizelor. Temerile BNR sunt legate, in continuare, de evolutia supradimensionata a cererii.

Oficialii bancii centrale cred ca trebuie pastrata politica monetara restrictiva, dar amintesc si Guvernului ca trebuie sa se achite de partea sa de obligatii: politicile fiscale, de venituri si cele structurale.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23834&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri