Statul ar putea incasa din privatizari 1,5-2 miliarde euro in perioada 2013-2014, din care 600 milioane euro vor fi atrasi numai de pe urma unei singure companii, a precizat Eugen Sinca, analist sef la BCR.
"Romania a avut un start ratat in 1990 din punct de vedere al investitiilor in anumite sectoare si este foarte greu sa recuperam diferenta creata. Un astfel de domeniu este constructia de automobile, unde la nivel european exista o supracapacitate de productie. Polonia are 11 fabrici unde se asambleaza motoare si automobile, Cehia are 6 fabrici, Ungaria 4, iar Romania numai 2 fabrici (Ford si Dacia - n.r.). Ca sa nu repetam greselile trecutului trebuie sa profitam de privatizarea companiilor de stat", a explicat Sinca.

El a mentionat ca Romania are un stoc de investitii straine directe (ISD) pe cap de locuitor de 2.620 euro. Totodata, Sinca atrage atentia asupra deficitului de cont curent al tarii, care in 2012 s-a cifrat la 3,8% din PIB, nivelul fiind unul dintre cele mai mari din Europa.

"Deficitul de cont curent reprezinta o vulnerabilitate a Romaniei. Bulgaria si-a redus acest deficit de la -27% in 2007 la -1% la anul trecut", a aratat analistul sef de la BCR.

Pentru a compara cele doua tari, Sinca a dat exemplul balantei turismului, unde Romania are un deficit de 300 milioane euro, in timp ce Bulgaria a inregistrat fluxuri nete de 1,9 miliarde euro in 2012, in special pe fondul turismului estival.

"Avem nevoie de o noua statiune de succes la Marea Neagra, deoarece nu putem atrage turisti straini cu hotelurile actuale", a aratat Sinca.

El a adaugat ca BCR estimeaza in acest an o crestere economica de 1,1%, sustinuta de consumul privat al gospodariilor, pe fondul majorarilor salariale din sectorul bugetarilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri