Raportul, intitulat "Bulgaria And Romania Sovereign Ratings: A Tale Of Two Policy Mixes", examineaza factorii care afecteaza ratingurile acordate celor doua tari candidate precum si gradul de pregatire pentru eventualul statut de membre ale zonei euro, ca urmare a recentei decizii a Comisiei Europene de a amana pana in luna octombrie 2006 recomandarea finala privind data la care Romania si Bulgaria vor adera la UE.

"Simplul statut de tara membra UE va atrage dupa sine mari cantitati de fonduri structurale si de coeziune, care, daca vor fi investite eficient, ar putea contribui intr-o maniera semnificativa la imbunatatirea structurii economice a Romaniei si Bulgariei, ceea ce ar conduce la imbunatatirea viitoare a ratingurilor de tara. Cu toate acestea, experienta precedentului val de extindere arata ca, pe termen scurt, efectele aderarii la UE pot fi, in unele situatii, destabilizatoare, in special in sectorul fiscal, ca urmare a cerintelor de cofinantare a proiectelor comunitare", a comentat, citat de Rompres, analistul Standard & Poor's, Remy Salters.

In opinia agentiei de rating, cerintele de cofinantare sunt o provocare mai mare pentru Romania decat pentru Bulgaria, avand in vedere nivelul scazut al veniturilor si cheltuielilor ca proportie din Produsul Interne Brut. Pentru a face fata noilor costuri asociate cu statutul de membru UE, va fi nevoie de un spatiu suplimentar de manevra, ceea ce implica cresterea bazei de impozitare, imbunatatirea colectarii taxelor, precum si o posibila crestere a taxelor acolo unde este posibil, asociata cu continuarea monitorizarii salariilor din sectorul public si continuarea restructurarii intreprinderilor din sectorul de stat. Orice derapaj fiscal in acest proces ar creste riscurile la adresa Romaniei.

In plus, atat Bulgaria cat si Romania au inregistrat in 2005 un nivel ridicat al deficitului de cont curent, de 12 si respectiv 9% din PIB, ceea ce a crescut expunerea la risc a celor doua tari in situatia unei modificari a directiei fluxurilor de capital. In aceasta privinta, data aderarii la zona euro va afecta impactul indicatorilor externi asupra deciziei de modificare a ratingurilor de tara.