\"Guvernul chinez va incuraja marile companii sa vina si sa investeasca in Romania\", spune Wu Banggou, presedintele Comitetului Permanent al Adunarii Nationale Populare a R. P. Chineze. Compania Hainan Airlines doreste sa participe la modernizarea Aeroportului International Bacau, in schimbul obtinerii de actiuni. Cu 72.000 de containere pe an, Chinatown devine punctul central de expeditie a produselor chineze spre Europa
La scurt timp dupa vizita oficiala in China a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ieri a sosit in tara o puternica delegatie de oameni de afaceri chinezi condusa de Wu Banggou, presedintele Comitetului Permanent al Adunarii Nationale Populare a R.P. Chineze, si de Yu Guaugzhou, vice-ministru al comitetului.

Cu aceasta ocazie, la Palatul Parlamentului a avut loc Forumul de Afaceri Romania - China in organizarea Ministerului Comertului si Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la care au participat 87 de mari companii chineze si peste 150 romanesti. Inca din discursul sefului legislativ chinez s-a subliniat, in mod repetat, imensul interes al companiilor chineze pentru Romania. "Observ ca nu exista o concordanta intre relatiile politice excelente dintre cele doua tari si cele economice, care in prezent sunt la un nivel relativ slab. Aici este problema. Tarile noastre au economii de piata, asa ca nu exista nici un obstacol in colaborare si in sprijinirea investitiilor de anvergura, in special in infrastructura. Guvernul Chinei va incuraja marile companii sa vina si sa investeasca in Romania" - a declarat Wu Banggou.

In timpul dezbaterilor bilaterale romano-chineze, companiile din China s-au aratat deosebit de interesate sa colaboreze in domeniul refacerii infrastructurii romanesti, partea chineza construind peste 6.500 de kilometri de autostrada intr-un an.

Prezenta in Romania a companiilor China Civil Engineering Construction Corporation, China Road and Bridge Corporation si Dalian Construction nu este intamplatoare. Ultimele doua dezvolta deja proiectele ce vizeaza podul peste Dunare de la Braila, respectiv Inelul 2 de centura a Capitalei.
De asemenea, au fost prezenti la Bucuresti reprezentantii ZTE, cei care, conform celor convenite la Beijing, in timpul vizitei oficiale a presedintelui Basescu, vor deveni actionari majoritari ai operatorului roman de telefonie PosTelecom.

Se poate observa o reorientare a oamenilor de afaceri chinezi de la comertul de textile spre investitiile imobiliare si industriale. Un astfel de proiect, aflat deja in executie, este cel al Complexului Chinatown din Bucuresti, proiect investitional estimat la 200 de milioane de euro. Proiectul vizeaza centrul comercial Dragonul Rosu, Centrul de afaceri China Business Center si complexul rezidential China Towers. De mentionat faptul ca centrul Chinatown a fost conceput ca o baza logistica pentru transportul produselor chineze spre Uniunea Europeana. Spatiul de depozitare este proiectat pentru a gestiona 6.000 de containere pe luna, ceea ce inseamna un volum anual de marfa de circa 72.000 de containere.

Hainan Airlines ar putea cumpara actiuni la aeroportul Bacau

Compania chineza de transport aerian Hainan Airlines intentioneaza sa participe la programul de modernizare a aeroportului Bacau, eventual in schimbul unei parti din actiunile detinute de stat, negocierile urmand sa inceapa la sfarsitul acestei luni, ne-a declarat Adrian Iordache, general manager la Hit Park.

Conducerea Hainan Airlines si-a anuntat intentia sa participe la programul de dezvoltare si modernizare a Aeroportului International Bacau, fara sa precizeze exact ce anume doreste sa obtina in schimbul investitiei. "Ne asteptam ca investitorii chinezi sa solicite o parte din actiunile detinute de stat la aeroportul Bacau. Noi dorim sa atragem fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare", au afirmat sursele citate.

Aeroportul este cel mai mare din nord-estul Romaniei si se afla in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Bacau. Delegatia chineza va sosi in Romania la sfarsitul lunii iunie si vor opera de pe Aeroportul International Bacau cu trei aeronave cargo.

Hainan Airlines, al patrulea operator aerian ca marime din China, a fost prima companie chineza de transport aerian care, in 1998, a cumparat 25% din actiunile aeroportului international Haikou Meilan, din capitala provinciei Hainan.

Hainan Airlines detine pachetele majoritare de actiuni ale companiilor aeriene Shanxi Airlines (92,5%), Changan Airlines (73,5%), China Xinhua Airlines (60%) si Shilin Airlines (48,9%), la care se adauga 15% din actiunile firmei Yangtze River Express.

Aeroportul International Bacau este inclus intr-un program de dezvoltare care presupune deschiderea de noi rute aeriene si extinderea gamei de servicii. Pana la finele lunii mai, aeroportul va deschide linii de zbor catre Paris si, ulterior, catre Barcelona. In prezent, aeroportul Bacau asigura servicii de zbor catre mai multe orase din Italia si Germania, in colaborare cu operatorii aerieni Carpatair, Clubair si Tarom.

Investitiile chineze, peste 200 mil. Euro

Potentialul de export catre China este de peste 700 de miliarde dolari pe an, in urmatorii ani, a aratat Yu Guangzhou. In prezent, importurile Chinei se cifreaza la 660 de miliarde de dolari pe an, aprecierea oficialilor chinezi fiind ca, in urmatorii ani, aceasta valoare va creste la 700 de miliarde dolari.

La nivelul anului 2005 se inregistrau investitii de peste 200 de milioane de dolari, facute de mediul de afaceri chinez in Romania, respectiv investitii de 178 de milioane de dolari, facute de mediul de afaceri roman in China, cele mai multe dintre investitiile bilaterale vizand domeniile IT&C, agricultura, infrastructura si protectia mediului. De asemenea, in ultimii ani, China a inregistrat o crestere economica de aproximativ 9,6 la suta pe an.

In 2005, schimburile comerciale ale Chinei au inregistrat un volum de 1,66 miliarde de dolari, cu 5,5 la suta mai mult decat in 2000, a mai aratat Yu Guangzhou. "Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 va deschide noi oportunitati de dezvoltare comuna intre Romania si China", a afirmat si Wu Banggou. Pentru facilitarea accesului comunitatii chineze de afaceri la mediul de afaceri romanesc, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Dragos Seuleanu, a propus in cadrul lucrarilor forumului infiintarea unei linii de transport aerian directe intre Bucuresti si Beijing.

Romania este a doua piata din Europa Centrala si de Est, este interesanta pentru pozitia sa geografica, pentru tehnologia avansata, a mai adaugat Guangzhou.

Produsul Intern Brut al Chinei este de aproximativ 2.268 miliarde de dolari, la nivelul anului 2005, cu un PIB de 1.700 de dolari pe cap de locuitor si o valoare a consumului de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.

Produse electronice chineze donate Senatului

O delegatie a Adunarii Nationale Populare a Chinei a donat, joi, Senatului Romaniei mai multe laptop-uri, faxuri, imprimante, precum si un televizor cu plasma, care urmeaza a fi distribuite comisiilor, dupa ce staff-ul tehnic va traduce instructiunile din chineza in romana.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a intalnit, joi, cu o delegatie de parlamentari chinezi, din partea careia a primit un televizor cu plasma, marca Changhong", precum si mai multe laptop-uri, imprimante si faxuri, marca Lenovo". Este o donatie in birotica, dar, sigur, trebuie sa va spun ca e tehnologie de ultima ora. China nu mai este China care o stim ca pe timpuri", a declarat Vacaroiu. Vasiliu a estimat ca delegatia chineza a oferit Senatului intre 15 si 20 de computere, o alta donatie fiind trimisa separat de catre parlamentarii asiatici si Camerei Deputatilor. El a mai precizat ca, in urma cu 6 ani, parlamentarii chinezi au mai donat Senatului 40-50 de calculatoare, care sunt folosite si acum".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri