Investitiile realizate in economie au crescut anul trecut cu 12,3%, la 75,574 miliarde lei preturi curente, dupa un avans de 5% in trimestrul al patrulea, a anuntat luni Instituul National de Statistica (INS).
"Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in anul 2012, au insumat 35880,0 milioane lei, reprezentand 47,5% din total, fata de 49,5% in anul 2011. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 32821,5 milioane lei, reprezentand 43,4% din total, fata de 40,8% in anul 2011. (...) Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor)", se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

In trimestrul al patrulea, comparativ cu ultimele trei luni din 2011, investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 5%, crestere inregistrata la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 15,9%, si la alte cheltuieli, cu 11,2%. La elementul de structura lucrari de constructii noi s-a inregistrat o scadere cu 6,7%.

Comparativ cu trimestrul IV 2011, in trimestrul IV 2012 se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii cu 4,5 puncte procentuale, iar in alte cheltuieli cu 0,4 puncte procentuale. Ponderea investitiilor in lucrari de constructii noi a scazut cu 4,9 puncte procentuale.

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca investitiile straine directe atrase de Romania au scazut in 2012 pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri