Romania este din nou tinuta in suspans cu privire la aderarea in spatiul Schengen, sansele unui vot pozitiv fiind destul de mici dupa declaratiile facute de un oficial german in weekend. Ce impact economic real ar avea un astfel de esec si cat de mult va cantari rezultatul in ochii investitorilor straini?
"Cred ca respingerea Romaniei in ceea ce priveste aderarea la Schengen este un esec politic stanjenitor. Dar retorica de genul <vacarul care se supara pe sat> nu cred ca ne face bine", a declarat, pentru wall-street.ro, bancherul de investitii Doru Lionachescu (foto stanga).

El avertizeaza ca traim o perioada in care "politicienii romani, mai ales cei propulsati din provincie, simt nevoia sa isi arate muschii".

"Dar noi nu ii platim pentru acest spectacol, noi ii platim ca ei sa negocieze la Bruxelles. In fond, politica inseamna negociere", precizeaza Lionachescu, presedintele Capital Partners.

El crede ca, dupa declaratiile Germaniei din weekend si dupa cum arata acum raportul de forte din UE, adica Germania ia singura deciziile, subiectul aderarii Romaniei in Schengen nici nu va intra pe agenda.

Pe de alta parte, profesorul de economie Dan Armeanu considera ca neaderarea Romaniei la spatiul Schengen este o problema politica si reprezinta si un esec al UE.

"Din pacate, UE dovedeste inca o data ca este o uniune eterogena care nu poate sa-si armonizeze pozitiile si sa gaseasca solutii optime in interesul tuturor. In conditiile actuale ale crizei economice care persista la nivel european, atat companiile romanesti cat si cele straine care desfasoara activitati in Romania vor fi afectate de posibila amanare, mai mult sau mai putin, la nivelul costurilor de operare", a precizat Armeanu.

El a remarcat totodata ca nu este, insa, prima data cand suntem amanati in ultimii trei ani, incercandu-se o corelare nefireasca si nejustificata intre eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari in 2014 si aderarea la spatiul Schengen.

"Nu exist a motive obiective si suntem victima populismului promovat de catre factorul politic european. Romania si-a indeplinit din punct de vedere tehnic toate angajamentele cheltuind pentru securizarea frontierei 1,3 mld euro atat din bani europeni cat si din resurse publice", subliniaza Dan Armeanu.

Impactul economic al esecului aderarii la Schengen

In ceea ce priveste impactul direct al acestei decizii, Doru Lionachescu considera ca pe termen scurt acesta va fi mic, fiind vorba doar de "o infrangere simbolica", dar pe termen lung efectele ar putea fi sesizabile.

"Este imposibil ca refuzul Germaniei de a ne accepta in spatiul Schengen sa nu se reflecte in perceptia investitorilor straini, cel putin a celor care cred in politica Germaniei", a explicat bancherul de investitii.

De asemenea, mai poti fi cuantificate costurile legate de vama, care sunt destul de mari pentru o tara ca Romania care se bazeaza pe exporturi.

In opinia lui Dan Armeanu (foto stanga), pierderile pe care Romania le poate avea din punct de vedere economic sunt legate de costurile cu serviciile de control pe o treime din frontiera precum si costurile mai mari de operare si pierderi de timp ale transportatorilor.

"Insa, aceasta decizie de amanare nu va avea efecte negative semnificative asupra economiei si nici din punct de vedere al investitiilor straine sau al schimburilor comerciale intracomunitare. Impactul asupra fluxurilor de investitii, importurilor sau exporturilor comunitare este neutru. Intrarea sau amanarea nu duce la cresterea sau scaderea semnificativa de fluxuri de investitii sau comerciale tinand cont de contextul economic actual, acestea fiind influentate de alte aspecte economice interne sau externe", a spus profesorul de economie.

In schimb, un castig potential pentru Romania ar fi fost fructificarea pozitiei strategice pe care o are portul Constanta. "Acesta ar fi devenit o adevarata poarta de intrare a marfurilor provenind din Asia si Orientul Mijlociu catre Europa Centrala. Dar, tinand cont de calitatea infrastructurii din Romania, acest potential castig ar fi fost diminuat", a completat Dan Armeanu.

Totodata, eurodeputatul Petru Luhan (foto stanga) este convins ca o eventuala respingere sau amanare a integrarii Romaniei in Spatiul Schengen poate avea efecte economice negative pentru tara noastra si pentru partenerii economici straini ce isi desfasoara activitatea in Romania.

"In primul rand este vorba despre increderea investitorilor straini cu privire la tara noastra. O eventuala respingere a candidaturii Romaniei ar fi un semnal de alarma pentru acestia, conform caruia tara noastra nu prezinta suficiente garantii pentru a investi aici, din cauza justitiei, coruptiei, etc. In al doilea rand este vorba despre mentinerea controalelor la frontierele interne, fapt ce va ingreuna comertul cu celelalte state membre. Avand in vedere ca majoritatea exporturilor Romaniei sunt catre Uniunea Europeana, consider ca refuzul de a primi Romania in Spatiul Schengen va avea repercusiuni economice insemnate asupra tarii noastre. Ganditi-va numai la timpul ce ar putea fi scutit de camioanele care transporta bunuri catre vestul Europei. O zi sau doua castigate prin eliminarea controalelor la frontiera pot insemna economii pretioase pentru companiile exportatoare si automat vor determina scaderea preturilor si cresterea competitivitatii acestora pe pietele externe", apreciaza Luhan.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Cum au raspuns politicienii romani la aceste declaratii?

Victor Ponta: „Nu va mai fi o prioritate. Am spus foarte clar. Era ridicol sa vorbim de fiecare data. In octombrie sa vedem daca se poate lua o decizie, daca nu, la anul. Cine a inteles ca nu mai vrem sa intram in Schengen, asta e minte putina, noi vrem sa intram in Schengen. Proiectele Romaniei pe plan european sunt multe altele și nu o sa mai incepem nicio discutie, pentru ca am facut tot ce era posibil”.

Presedintele PNL, Crin Antonescu (foto dreapta), a declarat, inaintea sedintei USL, ca, din punctul de vedere al partii romane, aderarea la Schengen "nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei", dar ramane in continuare un obiectiv

"Sunt perfect solidar cu pozitia ministrului de Externe prin care, daca cineva doreste sa blocheze discutarea si luarea acestei decizii, trebuie sa aduca argumente. E normal ca Romania sa ceara argumente", a spus Antonescu.


Ministrul de Externe, Titus Corlatean (foto stanga), declarase anterior ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

"Care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, (inseamna - n.r.) faptul ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut. (...) Asa cum am trait fara Schengen, putem sa traim in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, sa invite Romania, sa o faca", a afirmat Corlatean, vineri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri