Sase variante de restructurare pentru energia romaneasca

Guvernul vrea sa restructureze sistemul energetic prin unificarea capacitatilor de productie termo, hidro si nucleara.

Proiectul de restructurare a sistemul energetic, pe care Guvernul intentioneaza sa il aprobe in acest an, prevede unificarea capacitatilor de productie din sectoarele termo, hidro si nuclear in structuri capabile sa produca la un pret mediu de 42 de euro/MWh, au declarat surse oficiale citate de MEDIAFAX.

In prezent, preturile variaza mult, in functie de sectorul de productie. Daca la hidrocentrala Portile de Fier pretul este de 7 euro/MWh, termocentralele din Bucuresti produc energia cu 73 de euro/MWh. Valori intermediare se regasesc la complexurile Craiova, Turceni si Rovinari (45-46 de euro/MWh) si la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda - 36 de euro/MWh.

Proiectul de restructurare este conceput pe baza unui studiu efectuat de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) care include mai multe scenarii, pentru perioada 2005-2020.

O companie si trei complexuri

Primul scenariu prevede infiintarea unei companii care sa includa toate unitatile de productie a energiei electrice, cu exceptia complexurilor de la Turceni, Craiova si Rovinari. Compania ar urma sa includa centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, unitatile apartinind Hidroelectrica si centralele termice din subordinea Termoelectrica. Productia realizata s-ar ridica, pina in 2020, la o cantitate totala de 615.655 GWh, cu un pret de productie de 41,27 euro/MWh.

Cele trei complexuri - neincluse in noua societate - ar urma sa asigure fiecare, in acelasi interval, o cantitate de energie cuprinsa intre 82.000 si 120.000 GWh, la un pret de circa 45 de euro/MWh.

A doua varianta prevede constituirea unei companii care sa reuneasca toate capacitatile, mai putin cele trei complexuri si centralele termice din Bucuresti. Pretul de productie ar urma sa ajunga la 38,3 euro/MWh, pentru o cantitate totala de aproximativ 562.595 GWh.

Al treilea scenariu propune formarea a doua noi entitati prin comasarea de societati din sectoarele termo, hidro si nuclear. Din prima entitate ar urma sa faca parte Nuclearelectrica, complexurile energetice Craiova si Turceni, termocentralele din Braila si hidrocentralele din judetul Vilcea, iar a doua enitate ar include societatea Hidroelectrica, complexul energetic de la Rovinari, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, precum si termocentralele din Deva, Paroseni, judetul Mures si Bucuresti.

Cele doua companii ar produce cantitati de energie electrica aproape identice, de aproximativ 456.000 GWh, dar la un pret diferit, de 40,6 euro/MWh, respectiv de 42,7/MWh.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5343&art=12907&cHash=2fa1c5b64e

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
FMI: Romania, vulnerabila la socuri externe
Setari Cookie-uri