Cresterea economica de 1,6% estimata pentru 2013 este una conservatoare, iar sursele acesteia vor fi consumul, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale, a declarat, la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

'Prognoza de crestere pentru anul acesta este de 1,6% si este una conservatoare, dupa opinia noastra. Ne asteptam la o crestere economica mai mare de 1,6%. Si Comisia Europeana, in prognoza de iarna publicata in urma cu trei saptamani, tot 1,6% spune, deci ne confirma prognoza noastra pe care este construit bugetul. Care sunt sursele acestei cresteri de 1,6%? In primul rand este vorba despre cererea interna, despre consum. As putea spune ca nu este cea mai sanatoasa dintre sursele de crestere, dar, dupa un an de crestere de numai 0,3%, practic a stimula consumul este o masura contraciclica si am stimulat consumul prin masurile adoptate, inclusiv prin majorarea salariului minim. Incepand cu semestrul al doilea al acestui an si cu anii urmatori, ar trebui sa isi faca simtit efectul asupra cresterii economice alte doua masuri foarte importante pe care Guvernul le ia. Este vorba de un proces si nu de o zi anume in care ia aceste masuri, si anume imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale. Acestea doua sunt de fapt sursele sustenabile ale cresterii economice pana in 2016', a explicat Voinea, conform Agerpres.

Liviu Voinea a vorbit si despre diferentele dintre sumele de atras din fonduri europene si sumele investite: "Romania si-a propus o tinta moderata de absorbtie, de 11 miliarde de lei, dar alocam 21 de miliarde de lei pentru a atrage cofinantari. Practic, noi cheltuim 21 de miliarde ca sa aducem doar 11. Sigur, investitia va fi pe termen lung, dar diferenta este foare mare".

In final, ministrul s-a aratat optimist cu privire la urmatoarea rectificare bugetara: "Vor mai fi economii pe parcursul acestui an si anilor urmatori, insa fara costuri sociale. Rectificarea sunt convins, insa, ca va fi pozitiva", a conchis Voinea.

Sursa foto: www.liviuvoinea.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Bode: 9,7 mld. de euro am primit de la UE pentru 93 de contracte in 2014-2020
Setari Cookie-uri