Preturile alimentelor de baza, cum sunt cartofii, fasolea si conservele de legume, au crescut cel mai mult in primele doua luni din acest an, ca si costurile cu energia electrica si intretinerea locuintei, scrie Adevarul.

Lipsa unor stocuri din productia autohtona, speculata din plin de importatori, a provocat, si in 2013, scumpirea alimentelor de baza. Cartofi, fasole si multe alte legume nu mai avem inca din toamna, cerealele sunt pe terminate, furajele pentru animale sunt deja aduse de peste granita, astfel ca in aceasta perioada depindem in proportii covarsitoare de importuri. Efectul se vede si in statisticile oficiale, care arata ca preturile alimentelor de baza au crescut cel mai mult in primele doua luni din acest an. Per ansamblu, media scumpirilor – inflatia anuala – s-a mai temperat in a doua luna a acestui an, coborand de la 5,97% in ianuarie la 5,65% in februarie, dar preturile unor produse de baza din categoria strict necesare au crescut accelerat, arata datele raportate de Institutul National de Statistica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
Ce alimente de baza s-au scumpit cel mai mult in 2017 si de ce