Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) vor trece din subordinea Ministerului Economiei in cea a Ministerului Finantelor, procedura care urmeaza sa fie aprobata de Guvern in perioada imediat urmatoare, proiectul de hotarare care reglementeaza transferul fiind redactat in proportie de 80%.

Transferul a fost agreat, in principiu, la nivel politic si urmeaza sa faca obiectul si al unei discutii in Guvern, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Procedura este necesara pentru ca Romania sa se conformeze unei directive europene privind separarea si administrarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare a energiei.

"Transferul celor doua companii nu a fost inca aprobat de Guvern, dar proiectul de hotarare este redactat in proportie de 80%", au aratat sursele.

Iesirea Transgaz si a Transelectrica din portofoliul Ministerului Economiei a fost anuntata de Guvern in luna martie a anului trecut, in mandatul Cabinetului Ungureanu, tot cu obligativitatea respectarii cerintei UE.

La acel moment se analiza daca cele doua companii trebuie sa treaca la Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor sau Ministerul Dezvoltarii.

Transelectrica si Transgaz, care opereaza retelele nationale de transport gaze si electricitate, sunt printre cele mai mari companii de stat.

Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei, care detine un pachet de 58,69%, alti actionari importanti fiind Fondul Proprietatea (13,5%) si SIF Oltenia (6,3%).

Transgaz are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat in 11,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 de lei. Ministerul Economiei controleaza 73,51% din titluri, Fondul Proprietatea are 15%, iar restul actiunilor sunt in portofoliile altor investitori.

Guvernul a promis FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat, in noiembrie 2012, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa amane procedura, considerand ca momentul nu este prielnic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Thailandezii sfatuiti de guvern sa faca dus mai rar din cauza secetei