Cele mai cautate meserii din Romania au devenit, conform declaratiei Ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, cele de inginer, asistenta medicala si muncitor calificat din domeniul constructiilor, in special sudorii. Paradoxal acestea sunt cautate si pe piata externa a muncii, unde romanii prefera sa munceasca deoarece sunt mai bine platiti. Aceasta situatie a dus, pe piata interna a muncii, la crearea unui deficit de personal calificat din categoriile profesionale amintite.

Inginerii, asistentele medicale, muncitorii in constructii, in special sudorii, sunt categorii de personal calificat care au inceput sa fie cautate pe piata muncii din Romania, a declarat sambata, la Deva, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, citat de Rompres.

El a apreciat ca in unele cazuri sau zone se poate vorbi chiar de un deficit de personal calificat din categoriile profesionale mentionate.
Ministrul Muncii a adaugat ca anul trecut au fost 2.500 de solicitari pentru eliberarea unor permise de munca pentru straini, in acest an numarul acestora crescand de patru ori, pana la 10.000 de cereri. Solicitarile au venit din zone ale tarii in care cetatenii romani nu ar fi interesati sa lucreze in anumite profesii, din cauza salariului mic sau a conditiilor de munca.

In acest sens, ministrul Gheorghe Barbu a dat ca exemplu o firma de confectii din judetul Bacau care a solicitat primirea in Romania a unui numar de 1.500 de muncitori chinezi, pentru ca in zona erau doar doua persoane care aveau calificarea de confectioner si doreau sa ocupe un asemenea loc de munca.

Oficialul a mai aratat ca legea prevede ca permisele de munca pentru straini se acorda personal si doar daca locul de munca respectiv nu este solicitat de un cetatean roman. De asemenea, una dintre conditii se refera la obligativitatea ca solicitantul sa fie calificat pentru meseria respectiva.

Romanii nu sunt prea dornici sa se perfectioneze

La sfarsitul anului 2004 numai 1,9% din personalul angajat din Romania trecuse printr-un curs de formare profesionala continua, a declarat Ministrul Muncii. El a mentionat ca pana in anul 2010, procentul ar trebui sa creasca la 7%, potrivit strategiei de formare profesionala.
Gheorghe Barbu a mentionat ca este necesara pregatirea de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, pentru ca numai cu un capital uman bine pregatit Romania va putea face fata pe piata concurentiala europeana, inclusiv in ceea ce priveste productivitatea muncii. O cota de 20% din fondurile Uniunii Europene este directionata spre dezvoltarea resurselor umane, cu scopul cresterii gradului de ocupare si a reducerii excluziunii sociale, a spus ministrul Gheorghe Barbu. El a aratat ca legea permite firmelor romanesti sa acopere jumatate din cheltuielile de formare profesionala continua din bugetul de somaj, pentru 20% din personalul angajat al unei societati care acceseaza aceste fonduri.

Daca firma este autorizata, poate organiza singura aceste cursuri, in caz contrar fiind posibila apelarea la o societate de profil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri