Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Bistrita ca, in situatia in care Ministerul Finantelor ar da o solutie privind TVA solicitat de Mechel, nu ar mai fi greva al Campia Turzii, transmite corespondentul Mediafax.
"Stiu ca zilele trecute a fost o dezbatere daca eu sunt aservit intereselor rusesti pentru ca, cica, as fi spus ca fac presiuni asupra Ministerului Finantelor sa dea TVA inapoi lui Mechel. Cred ca ar trebui sa fiu putin cu tiglele cazute de pe casa daca fac presiuni sa si spun ca le fac. Eu am declarat ca reprezentantii noilor actionari au spus ca au 150 de milioane de lei TVA in diverse faze de evaluare si, daca unele din aceste faze s-ar finaliza - dureaza unele de doi ani - poate ca ar avea bani sa rezolve situatia sociala de la Campia Turzii. Da, stimati domni, daca Ministerul Finantelor ar da o solutie legala sau ilegala si ar stabili ca din cele 150 de milioane 40 ar fi legale sau 10, nu am mai avea greva la Campia Turzii si oamenii aceia si-ar primi salariile compensatorii.", a declarat Vosganian.

Varujan Vosganian a fost intrebat cum vede rezolvarea situatiei in cazul Mechel. El a raspuns ca a observat ca noii actionari incearca sa redeschida companiile la Targoviste si Buzau, insa nu au promis nimic in legatura cu Campia Turzii, Galati si Otelul Rosu. Apoi, ministrul a afirmat ca industria otelului are mai multe probleme - care trebuie rezolvate nu doar la Bucuresti, ci si la Bruxelles -, printre care costul energiei electrice, fierul vechi, evaziunea fiscala la intrarile de produse metalurgice, in special prin Bulgaria, returnarea de TVA si regimul vamal al produselor metalurgice.

Ministrul a facut o vizita de o zi in Bistrita pentru a discuta cu autoritatile despre Parcul Industrial Bistrita-Sud, aflat in stadiu de proiect.

Fostii angajati ai Mechel Campia Turzii se afla in a doua saptamina de proteste, nemultumiti ca nu au primit salariile compensatorii. Conducerea Mechel Campia Turzii a propus plata esalonata pe trei luni a salariilor compensatorii si ca fostii angajati sa taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenti acelor plati, insa disponibilizatii au fost nemultumiti de aceasta solutie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, declara ca noul actionar al Mechel are intentii bune si face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii fostilor angajati de la Campia Turzii, insa are conturile blocate.

De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, afirma, la finalul unei intalniri cu reprezentantii noului actionar al Mechel, ca acestia au dat asigurari ca pana in 15 martie vor incerca sa plateasca salariile compensatorii angajatilor disponibilizati de la Campia Turzii.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri