Parlamentarii Ciprului trebuie sa ia decizii majore in aceasta seara, pentru prevenirea unui dezastru financiar, a anuntat Guvernul de la Nicosia, in timp ce Parlamentul se pregateste pentru dezbaterea mai multor propuneri de criza, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

Participa la Conferinta “Fiscal 2013” organizata de wall-street.ro miercuri, 3 aprilie. Daca ai intrebari si idei pe care vrei sa le dezbati cu specialistii invitati la conferinta, tot ce trebuie sa faci pentru este sa completezi formularul disponibil aici. Te invit sa trimiti aplicatia pana vineri, 29 martie, ora 18.00. Participarea la eveniment este GRATUITA!

"Urmatoarele cateva ore vor decide viitorul tarii", a afirmat purtatorul de cuvant al executivului, Christos Stylianides, intr-o declaratie la televiziune. El a spus ca orice decizie se va lua vor fi si aspecte dureroase, dar tara trebuie salvata, guvernul cerand tuturor sa isi asume partea sa de contributie.

Cum arata planul B care este discutat ACUM

Planul B pe care liderii Republicii Cipru il dezbat in incercarea de a obtine asistenta din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro. In lipsa solutiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare sa ramana de actualitate.

Parlamentul cipriot a respins marti taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro.
Statele din zona euro au decis sa ajute R. Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale. Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Partidele politice din Cipru si banca centrala anuntasera miercuri ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare, presa speculand ca acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale si un eventual sprijin din partea Bisericii.

"Adoptarea euro protejeaza Cipru de turbulentele financiare internationale"

Euro va proteja Cipru de turbulentele financiare, spunea in 2008 presedintele de atunci al Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, in discursul ocazionat de intrarea tarii in uniunea monetara, afirmatie care nu s-a concretizat, potrivit unui analist al MarketWatch, Steve Goldstein.

"Pentru o economie mica precum Cipru, adoptarea euro ofera protectie fata de turbulentele financiare internationale, care au deseori un efect disproportionat de mare asupra economiilor mici", spunea Trichet.

La cinci ani de la adoptarea monedei unice europene, autoritatile din Cipru sunt puse in situatia de a incheia un acord de sprijin financiar cu partenerii din zona euro.

Insusi euro este vinovat de problemele Ciprului, in special pentru ca bancile cipriote au fost incurajate sa investeasca in obligatiuni guvernamentale ale Greciei, cauza principala a problemelor actuale, noteaza Goldstein.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Destinatii pe care sa le vizitezi inainte sa devina prea populare