Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, propunere discutata dar inca neaprobata de FMI, va necesita provizioane 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea, scrie Mediafax.
"Pentru paine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care sa-i provizionam din alta parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care ii provizionam pe semestrul doi, ca si cand i-am pierde", a spus Ponta.

El a precizat ca Guvernul nu are inca acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, aratand ca aceasta idee reprezinta un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai intai doar pentru paine.

"Ideea e urmatoarea: nu avem acordul FMI. Avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau in felul urmator: ideea noastra de a reduce TVA la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic si economic pe care il asumam si la care nu am renuntat.

Cei de la FMI au spus: «O sa aveti o mare scadere a incasarilor din TVA». Contabil vorbind, au calculat si au zis «O sa aveti o pierdere». Impreuna cu domnul Daniel Constantin si cu cei doi ministri, domnul Chitoiu si domnul Voinea, ne-am hotarat sa propunem si vom discuta la urmatoarea intalnire cu cei de la FMI. Deci, nu avem inca acordul lor", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca, mai intai, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru paine, pentru semestrul al doilea.

"Daca la 31 decembrie 2013 tragem linie si vedem ca a avut dreptate FMI care spune «Ati redus TVA si aveti bani mai putini», inseamna ca proiectul nostru nu e corect. Daca la 31 decembrie se va arata ca noi am avut dreptate si un TVA de 9% duce in realitate la incasari mai mari, pentru ca de fapt fiscalizam ceea ce e nefiscalizat, asta e un argument valid de a extinde acest sistem si la alte produse, la carne de exemplu, la lapte", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca daca producatorii de paine, vazand ca au TVA mai mica, vor emite facturi si daca cetateanul va cere bon cand cumpara paine inseamna ca proiectul va fi unul de succes, iar din 2014 se va putea trece si la diminuarea TVA pentru alte categorii de alimente.

"Daca se va dovedi ca, de fapt, nici cu 9% nu vor oamenii din domeniu sa emita facturi si sa combatem evaziunea, va fi o mare dezamagire si pentru mine si pentru Daniel Constantin si pentru toti cei care credem in proiectul asta", a mai spus Ponta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri