Coplata la externare - care va intra in vigoare luni, potrivit noului contract cadru - va fi de 10 lei in cateva spitale bucurestene, in timp ce alte unitati sanitare inca analizeaza situatia, considerand ca nu le pot lua bani bolnavilor cu venituri foarte mici, informeaza Mediafax.

Coplata la externare este prevazuta in Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci lei si nu mai mult de 10.

Altfel spus, pacientii vor plati la externare, indiferent de durata spitalizarii, intre cinci si 10 lei. In Bucuresti, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul "Sf. Maria".

Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat ca aceasta suma, fie si minima, adica de cinci lei, nu va putea fi incasata de la oamenii cu venituri reduse. "Vom percepe 10 lei drept coplata, insa bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici macar cinci lei", a spus Macovei.

Sunt insa spitale unde, duminica, nu era stabilita valoarea coplatii, motivul fiind legat tot pacientii fara venituri sau cu venituri foarte mici. In aceasta situatie se afla, de pilda, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes".

Unii directori de spital nu cred despre coplata, chiar la valoarea ei maxima de zece lei, ca ar putea aduce beneficii spitalelor. "Vor fi bani foarte putini, cat sa ajunga pentru cumpararea chitantierelor din care sa rupem chitanta pacientilor care dau coplata", a declarat managerul unei unitati sanitare.

In 21 martie, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, a declarat ca introducerea coplatii la externare va genera frustrare printre pacienti, pentru ca nu este insotita de cresterea calitatii serviciilor medicale. "Va fi o taxa care va genera frustare printre pacienti, mai ales ca nu este dublata de o crestere a valorii serviciilor medicale", i-a spus Iulian Petre ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Cu acelasi prilej, Nicolaescu, a spus ca spera ca "aceasta coplata modesta", care va fi platita din 1 aprilie, sa fie inteleasa in scopul descurajarii internarilor fictive, care consuma bani fara niciun fel de ratiune medicala, ci mercantila.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Statul vrea reintroducerea coplatii serviciilor medicale prin OUG