Ministerul Economiei va chema la consultari reprezentanti din 80 de ramuri industriale din Romania pentru a gasi solutii de reindustrializare, iar la inceputul lunii iunie va fi realizat un rezumat al optiunilor pe fiecare domeniu, a declarat marti ministrul de resort, Varujan Vosganian.
"De joi vom incepe si consultarile cu fiecare industrie. Am identificat 80 de industrii diferite si vom avea discutii cu fiecare dintre aceste, astfel incat la inceputul lunii iunie, impreuna cu membrii comisiei care elaboreaza strategia (de reindustrializare a Romaniei - n.r.), sa facem un rezumat cu optiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din Romania", a afirmat Vosganian la o conferinta pe tema reindustrializarii Romaniei, conform Mediafax.

El a aratat ca pentru industrializarea Romaniei este necesara privatizarea si retragerea statului din economie, cu cateva exceptii de natura strategica, precum si implicarea in zonele industriale de varf si integrarea industriei prelucratoare intr-o strategie comuna europeana, care sa nu fie protectionista, dar care sa sustina industriile.

Pe langa acestea, Vosganian sustine ca este nevoie de promovarea industriei romanesti in strainatate, adica de diplomatie economica.

"Noi lucram la un text care sa promoveze parcurile industriale. Asa cum, ca sa faci turism ai nevoie de hoteluri, ca sa aduci investitii ai nevoie de poluri de inovare, de clustere si de parcuri industriale, pentru ca nu mai suntem ca pe vremuri, cand Aversa era in centrul Bucurestiului", a spus Vosgnaian.

Ministrul a mentionat ca din cele 50 de parcuri industriale din Romania, multe se afla intr-o "situatie performanta", iar altele sunt in curs de formare. Din cele 40 de clustere, 13 sunt functionale, iar restul isi asteapta partenerii.
Totdata, el a precizat ca exista un mare potential pe industriile de varf.

"Acum avem un colectiv care lucreaza pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. Romania este foarte performanta in ceea ce priveste tehnologia laserului, este printre tarile de varf. Dupa opinia noastra, tehnologiile 3D, care vor da o grea lovitura unor economii cum este cea chineza, vor fi in avangarda evolutiei economiei mondiale", a completat Vosganian.

Una dintre principalele directii pentru industrializare este responsabilitatea Ministerului Economiei de a privatiza tot ce se poate privatiza, de a incheia din punct de vedere juridic prin procedura insolventei acolo unde lucrurile nu mai pot fi salvate si de a valorifica patrimoniul.

"Industria de aparare detine un patrimoniu urias, care era corespunzator pe vremea cand industria de apararea avea 200.000 de slariati, dar atunci cand industria de aparare a ramas cu 6.000 de salariati este cu totul disproportionat. Industria de aparare se poate ruina numai intretinand acest urias patrimoniu in care mai mult de un sfert din salariati nu fac decat sa pazeasca terenurile, depozitele si cladirile care nu mai folosesc economic.

Trebuie sa fim, pe de o parte, Cenusereasa din timpul zilei si trebuie sa fim Cenusereasa de la miezul noptii, anume sa incurajam industriile de varf", a precizat ministrul.

El a intarit ideea ca trebuie incurajata industria de automobile, inclsuiv cele care functioneaza pe baza electrica, industria laserelor si a imprimantelor 3D si cele de inalta tehnologie.

In ceea ce priveste reprezentarea diplomatica economica a Romaniei, aceasta s-a injumatatit in ultimii trei ani. In zona Asia-Oceania reprezentarea se apropie de zero, in Asia de sud-est si Australia avem doar o singura reprezentare, la Singapore. Si in Africa suntem aproape absenti, avem la Cairo si Cape Town.

In ciuda acestei slabe reprezentari, comertul exterior a avut o imbunatatire, iar o reprezentare mai buna va potenta comertul international.

Potrivit lui Vosganian, in perioada de criza, singurul domeniu care a scapat nevatamat in afara sistemului bancar a fost cel al comertului exterior. Exporturile au crescut cu 12 miliarde euro din 2009 pana in 2012, iar importurile au inregistrat o stabilitate fata de 2008, acestea nu au crescut proportional cu exporturile, ceea ce reprezinta o ameliorare.

El a aratat ca Nokia asigura 8% din exporturile Romaniei, iar in conditiile in care anul trecut Romania a avut exporturi la un nivel similar cu cel din 2011, inseamna ca celelalte componente ale exportului au avut o imbunatatire considerabila.

"Ce vom face? Pentru ca, potrivit strategiei guvernamentale, nu putem angaja personal, vom proceda la o anumita reorientare a unei parti din aparatul diplomatic al Romaniei din Europa catre tertele pieti, astfel incat sa avem o reprezentare echilibrata, ma refer la Asia de Sud-Est, la centrul Africii si la America Latina.", a conchis ministrul Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri