Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca are mai multe intrebari decat raspunsuri privind evolutiile economice din UE si Romania, adaugand ca tara noastra trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al competitivitatii pentru a intra in zona euro.
"Am mult mai multe intrebari decat raspunsuri, din pacate, in ceea ce priveste evolutiile economice ale UE si, implicit, ale Romaniei. Stiu insa un singur lucru, ca Romania are nevoie astazi de stat de drept, are nevoie sa isi pregateasca economia pentru intrare in zona euro, are nevoie sa fie gata pentru intrare in zona Schengen, pentru simplul motiv ca nu are alternativa la solutia UE", a afirmat Basescu, intr-un discurs sustinut la conferinta aniversara a ASE Bucuresti, potrivit Mediafax.

El a amintit ca Romania s-a macrostabilizat economic in urma masurilor luate in 2010 si in 2011 a avut crestere economica de 2,2%, iar una dintre intrebari este de ce nu a putut fi repetat acest procent in 2012 si de ce in 2013 speranta este doar la un agricol bun.

"Intrebarea este de ce nu putem repeta acest 2,2%? De ce nu l-am putut repeta in 2012? De ce privim la 2013 doar cu speranta cresterii economice legate de un eventual boom al agriculturii pentru ca Dumnezeu este bun cu noi anul acesta? Sau pare a fi bun pana acum, dar nu stim cum va fi pana la sfarsit. De ce nu ne bazam pentru 2013 pe solutii certe, care sa ne asigure cresterea in conditiile in care Romania nu are o datorie excesiva, se poate imprumuta pe piete in momentul de fata si are banii europeni la dispozitie?", a afirmat seful statului.

De asemenea, el a aratat ca are intrebari privind si prioritizarea investitiilor straine.

"Acum stim sigur ca avem conditii sa invitam pe toti cei care vor sa produca energie electrica eoliana. Foarte bine, dar am vazut cat e de scumpa. Este o solutie energia regenerabila solara si eoliana? Pare ca da, e la moda. Problema este cand platesti la fiecare certificat 58 de euro si ii dai trei certificate, 58 de euro la fiecare MegaWatt ce se intampla in economia romaneasca? Care este efectul in costurile de productie? Sunt intrebari pe care eu mi le pun", a spus Basescu.

Presedintele a reiterat ca pregatirea pentru zona Euro nu trebuie sa se limiteze strict la indeplinirea criteriilor de la Maastricht, fiind esential ca si nivelul de competitivitate al economiei sa poate fata confruntarii cu economiile performante ale statelor UE. Seful statului s-a referit si la exemplele Ciprului si Sloveniei, care acum cativa ani indeplineau criteriile de la Maastricht si au adoptat moneda comuna, iar in prezent sunt "in criza economica profunda".

El a reluat si ideea sa prezentata saptamana trecuta ca obiectivele privind integrarea in zona euro si spatiul Schengen trebuie atinse inainte de revizuirea Tratatelor UE in vederea crearii "Europei cu doua viteze", pe care el a anticipat-o cu "certitudine" peste doi-trei ani.

"Ce este riscant pentru Romania este sa uite aceste prioritati, politicul sa le neglijeze de dragul unor interese locale, sa spunem, si sa ne trezim peste doi-trei ani, cand am certitudinea ca se va relua discutia legata de revizuirea Tratatelor ca nu suntem suficient de integrati pentru a putea fi acceptati in clubul care cu siguranta va avea doua compartimente. Riscul acesta exista si cred ca un efort al tuturor structurilor, fie ca sunt structuri politice, economice, sociale, ca momentul revizuirii Tratatului de la Lisabona sa ne gaseasca integrati in zona euro, este esential", a mai spus Basescu.

La evenimentul dedicat aniversarii a 100 de ani de la infiintarea ASE Bucuresti au fost prezenti si presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, reprezentanti ai Guvernului, BNR, mediului economic, mediului academic si ai corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri