Germania trebuie sa aleaga intre emisiunile de obligatiuni europene comune sau sa iasa din zona euro, a declarat miliardarul George Soros, dar potrivit The Guardian este nerealist de crezut ca statul german este pregatit sa opteze intr-un sens sau altul, scrie Mediafax.
Soros, un filantrop liberal devenit faimos dupa ce a facut speculatii impotriva lirei sterline in 1992, a spus ca criza datoriilor suverane "este o tragedie de proportii istorice" pe care doar Germania o poate rezolva prin permiterea emisiunilor de obligatiuni comune in zona euro.
Daca refuza acest lucru, atunci Germania ar trebui sa iasa din zona euro, a adaugat miliardarul.

"Exista argumente seriose ca Germania sa ia o decizie definitiva, fie sa accepte euroobligatiunile fie sa iasa din zona euro", a afirmat el intr-un discurs la Universitatea din Frankfurt.

Soros a aratat ca pericolul unui default ar disparea, ca si primele de risc, daca ar fi introduse euroobligatiunile.

"Majoritatea problemelor care par de nerezolvat s-ar disipa", a adaugat Soros.

El a recunoscut insa ca randamentele obligatiunilor germane ar creste daca ar fi introduse obligatiunile comune.

Tarile nordice, in special Germania, se opun introducerii euroobligatiunilor. Ele argumenteaza ca obligatiunile comune ar recompensa tarile care au acumulat datorii mari, in detrimentul celor responsabile.

Soros a recunoscut ca randamentele obligatiunilor germane ar creste daca ar fi intruduse euroobligatiunile, dar impactul ar fi compensat de beneficiile indirecte ale revenirii periferiei zonei euro la crestere.

Miliardarul a mai spus ca legatura dintre costul datoriilor suverane si datoriile bancilor, pe care Comisia Europeana si Banca Centra Europeana au incercat sa o rupa, va fi intarita de pierderile impuse marilor deponenti de la primele doua banci din Cipru, in schimbul programului de salvare a tarii.

Drept rezultat, statele periferice din zona euro vor avea dificultati si mai mari sa se finanteze, a avertizat Soros.

Potrivit The Guardian, Soros si-a pierdut timpul mergand la Frankfurt sa convinga germanii de meritele eurobondurilor, pentru ca orice aduce a obligatiuni comune in zona euro este in afara dezbaterilor politice din Germania, cel putin inainte de alegerile din toamna.

Motivul este ca alegatorii germani nu sunt dispusi sa garanteze datoriile unei Italii fara directie politica.

Cea de-a doua sugestie a lui Soros, ca Germania sa paraseasca zona euro, nu ar fi considerata de Merkel drept o solutie pentru salvarea monedei unice.

Opinia lui Soros nu ar trebui considerata totusi irelevanta, noteaza publicatia britanica, pentru ca porneste de la doua premise corecte. Prima, ca criza zonei euro este departe de a fi rezolvata, asa cum demonstreaza recesiunea si problema Ciprului. A doua este ca Germania, fie ca ii place sau nu, are rol de lider, iar politica ei actuala este de a face minimum pentru mentinerea unitatii euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri