Romania ar putea deveni, intr-un viitor apropiat, prin urmarea strategiilor nationale, autonoma energetic, si ar putea sa joace un rol cheie ca producator de energie in zona Europei de Sud-Est, a precizat, joi, Iulian Iancu, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, la conferinta de prezentare a Forumului Regional al Energiei.

"Romania are nevoie de 10 miliarde de euro pentru a acoperi toata gama de proiecte din sectorul energetic cuprinse in Strategia Nationala de Politica Energetica. in primul rand, trebuie cautate sursele de finantare pentru construirea Unitatii 3 si Unitatii 4 de la Centrala Nuclear Electrica de la Cernavoda. in acest moment, la nivel mondial, se poate vorbi de sfarsitul erei petrolului. La nivel mondial rezervele estimate sunt de 1.000 miliarde de barili de petrol, in timp ce rezervele Romaniei sunt de un miliard de barili'', a declarat, citat de Rompres, Iulian Iancu.

Cea de a-VIII-a editie a Forumului Regional al Energiei, ce se va desfasura in perioada 11-15 iunie la Neptun, sta sub sloganul "Politici si Strategii pentru dezvoltarea durabila a energiei''. Acest mesaj doreste sa sublinieze ca, avand la baza tehnologiile descoperite pana in prezent, a venit momentul ca acestea sa fie puse in practica printr-o actiune comuna a tarilor europene si nu numai.