Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional (POR), ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei. Pe acest program au fost semnate aproape 3.400 de contracte de finantare, care prevad crearea a aproximativ 20.000 de locuri de munca, a anuntat Ministerul Fondurilor Europene.
Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau platile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate Romaniei prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat POR la sfarsitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011.

In continuare, platile raman blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate mai putin 3% din fondurile puse la dispozitia Romaniei prin POR.

"Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstreaza eficienta masurilor implementate de Guvernul Romaniei. In continuare eforturile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrala a acestui program. In cel mai scurt timp posibil urmeaza sa fie deblocate si Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational
Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie sa le depuna angajatii ministerelor implicate", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ca urmare a reluarii platilor, Romania va incasa pe POR peste 150 de milioane de euro, suma pentru care au fost trimise in luna martie 2013 Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare.

La sfarsitul lunii martie 2013, fondurile atrase de Romania prin intermediul acestui program insumau peste 920 de milioane de euro. Astfel, rata de absorbtie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decat in cazul altor programe operationale. In acelasi timp, sumele platite beneficiarilor erau in valoare de 7,1 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), echivalentul a 38% din suma alocata Romaniei prin POR.

Fondurile alocate tarii noastre prin intermediul Programului Operational Regional sunt in valoare de 3,72 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri