Romania este in urma altor state europene la aplicarea masurilor de eficienta energetica, iar autoritatile trebuie sa-si stabileasca obiective realiste si sa aplice politici echilibrate, care sa nu distorsioneze piata, apreciaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
"In ultimul deceniu au fost inregistrate unele rezultate pozitive pe de o parte datorita luarii unor masuri specifice privind eficienta, dar pe de alta parte, din pacate, si din cauza efectelor crizei economice. Conform unui studiu elaborat de grupul de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari", se arata intr-un comunicat al FIC, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantilor investitorilor straini, consumul de energie poate fi redus substantial in sectoarele industrial, comercial si casnic, iar in scurt timp trebuie luate decizii privind politicile pentru implementarea noii Directive europene din domeniul eficientei energetice.

"Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei. Trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania", metioneaza sursa citata.

Pentru a atrage investitii in sectorul eficientei energetice, dar si in alte forme din lantul de valori energetice, Romania trebuie sa adopte un cadru legislativ caracterizat prin stabilitate, predictabilitate, transparenta si usurinta in aplicare.

FIC a fost infiintat in 1997 si are in prezent 124 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri