Investitiile straine directe (ISD) au crescut, in primul trimestru al anului 2006, cu 128 la suta fata de perioada similara a anului trecut, cifrandu-se la 1,72 miliarde euro, informeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

Potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania a fost, in perioada mentionata, componenta "alte capitaluri", adica imprumuturi acordate de compania mama structurilor afiliate din Romania - 729 milioane euro, reprezentand 42 la suta din volumul total de ISD.

Pe locurile urmatoare se situeaza componenta "profitul reinvestit" - 534 milioane euro, reprezentand 31 la suta din volumul total de ISD - si componenta "participatii la capital" - 457 milioane euro, reprezentand 27 la suta din volumul total de ISD.

Citeste si:

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele trei luni ale acestui an au fost inregistrate un numar de 2.924 de companii, fata de 2.791 in aceeasi perioada a lui 2005, iar capitalul social subscris cu participare straina la capital a fost de 297 milioane euro.

Capitalul social subscris cu participare straina la capital este un indicator care exprima valoarea totala a aporturilor, in numerar si in natura, subscrise de asociati la constituirea societatii, precum si la majorarea capitalului social in cursul existentei societatii comerciale.