Produsul Intern Brut al Romaniei ar trebui sa creasca sub potential, in urmatorii doi ani, pentru ca reducerea inflatiei sa continue in ritmul dorit, a declarat vineri economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.

"Daca vrem sa reducem inflatia, trebuie acceptat ca pe un termen de un an sau doi PIB sa creasca sub potential", a spus Lazea la un seminar pe teme economice. Economistul sef al BNR a raspuns unei intrebari referitoare la masura in care politica bancii centrale franeaza cresterea economica. "Obiectivul BNR nu este sa stimuleze cresterea economica", a aratat Lazea. Aceeasi declaratie a fost facuta, la mijlocul acestei saptamani, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El arata insa, atunci, ca BNR nu o va duce o politica monetara care sa franeze economia.

O politica monetara restrictiva "pune tara la treaba", a mai spus Isarescu, care a tinut sa adauge ca relaxarea conditiilor monetare va fi o decizie legata exclusiv de evolutia dezinflatiei. Autoritatile romane au prognozat pentru acest an o crestere economica de 6%, dupa ce avansul PIB s-a redus anul trecut la 4,1% fata de 8,4% in 2004. Ritmul de crestere economica previzionat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2007 este de 6,2%. Banca centrala tinteste pentru 2006 o rata a inflatiei cuprinsa in intervalul 4-6%, dar Isarescu a afirmat recent ca tinta ar putea fi depasita cu pana la 0,8 puncte peste limita superioara a intervalului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri