Banca centrala ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in luna septembrie, de la 5,25% la 5%, iar in a doua jumatate a anului viitor este posibila si scaderea rezervelor minime obligatorii pentru lei, a declarat miercuri analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
"Noi (analistii BCR - n.r.) aveam ca estimare reducerea dobanzii de politica monetara in luna noiembrie. Acum credem ca reducerea va fi operata mai devreme, cred ca in septembrie ar putea cobori de la 5,25% la 5%", a afirmat Sinca intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a raspuns astfel unei intrebari referitoare la decizia bancii centrale de a reduce prognoza de inflatie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, spunand ca BNR va actiona in sensul reducerii dobanzii cheie dupa ce va avea la dispozitie datele despre inflatia din prima parte a anului.

Estimarea BCR privind inflatia Romaniei in 2013 este de 3,6%, bazata pe cresterea preturilor administrate, respectiv la gaze si electricitate.

"In 2014, in a doua jumatate a anului vedem o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, insa dupa 2-3 reduceri consecutive a dobanzii de politica monetara cu cate 0,25 puncte procentuale. Rezervele la valuta nu cred ca vor fi reduse in urmatorii unu-doi ani", a adaugat Sinca.

Analistul sef al BCR estimeaza o dobanda cheie de 4,5% anul viitor.

El a aratat ca, in urma acestor pasi facuti de banca centrala, creditarea se va muta gradual de pe euro pe lei, iar dobanzile pentru imprumuturile in lei vor fi in scadere pe termen scurt, mediu si lung.

"De la inceputul anului au fost evenimente pe plan european, in Italia si Cipru, si vedem posibile turbulente pe plan extern pana la finalul anului care ar putea influenta cursul de schimb", a mai spus Sinca.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joia trecuta sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in aceeasi zi ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a Consiliului de Aadministratie.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratiei pe probleme de politica monetara este programata pe 1 iulie.

Isarescu a declarat miercuri ca BNR a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri