De cateva saptamani primim numai vesti bune despre viitorul economiei. A urmat apoi perioada de analiza a ultimelor 12 luni de guvernare. Concluzia ar fi: a fost bine in ultimele 12 luni dar o sa urmeze o perioada si mai buna, comenteaza economistul Florin Citu pe blogul personal.
Dupa aceste declaratii politice am asteptat BNR sa ne prezinte starea natiunii. Nu am gasit ce voiam in prezentarea guverantorului dar stiam ca informatia exista. Pentru cei care au rabadare sa citeasca si sa interpreteze Raportul Asupra Inflatiei situatia Romaniei nu va mai parea perfecta.

Graficul 1. Produsul Intern Brut Real

Pe grafic am inclus o sageata carea arata ca rata anuala de crestere a economiei a scazut constant din 2011 si pana in ultimul trimestru al lui 2012. Chiar daca au existat momente temporare de revenire tendinta este foarte clara, economia se stabilizeaza in jurul unei rate de crestere economica anuala de maxim 1%. Coincidenta sau nu este exact rata de crestere anuala medie reala pe care a obtinut-o Romania dinn 1990 si pana in 2012.

Graficul 2. Consumul Populatiei si Principalele Surse de Finantare (variatie anuala reala %)(acest grafic face parte si din prezentarea guvernatorului)

Cea mai importanta informatie in acest grafic pentru cresterea eoconomica este evolutia reala a venitului disponibil. Dupa cum se vede si aici observam o scadere iar in 2013, dupa noile masuri de guvernare, ajungem chiar la rata negativa.



Graficul 3. Investitii (variatie anuala reala %)

Fara investitii este imposibil sa ai crestere economica pe termen lung. Investiile pe termen lung sunt cel mai bine surprinse de formarea bruta de capital fix. Si aici observam o rata in scadere ceea ce inseamna ca din ce in ce mai putine companii sunt dispuse sa investeasca. Altfel spus, capitalul nu se dezvolta si nici nu este adus in Romania din alta parte.

Graficul 4. Salariul Net Real (variatie anuala %)

Din pacate singura dinamica pozitiva o vedem in rata anuala de crestere a salariului net real al angajatilor din sectorul bugetar. Este imposibil pentru o economie sa creasca si sa se dezvolte cand salariile reale (puterea de cumparare) din sectorul privat au o rata de crestere negativa in timp ce in sectorul bugetar observam o dinamica pozitiva.


Sursa: http://florincitu.wordpress.com/
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri