Doua contracte in valoare de 55 milioane de euro destinate finantarii unor proiecte de investitii in domeniul protectiei mediului si ridicarii standardelor sistemelor de alimentare cu apa in Bucuresti si alte cinci judete ale tarii, au fost semnate, luni, de ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si presedintele Bancii Europene de Investitii, Philippe Maystadt, informeaza Rompres. Imprumutul este acordat de Banca Europeana pentru Investitii pe o perioada de 25 de ani, din care 6 ani reprezinta perioada de gratie.

Cele doua contracte de finantare vizeaza programul de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii - SAMTID, faza a II-a, in valoare de 29,4 milioane euro, precum si proiectul de reabilitare a statiei de epurare Glina, din Municipiul Bucuresti, in valoare de 25 de milioane euro.

Prima faza a proiectului SAMTID include localitati din judetele Alba, Botosani, Calarasi, Cluj, Hunedoara, Salaj, iar cofinantarea a fost asigurata pe parcursul anului 2005. Faza a II-a va acoperi investitii in localitati din judetele: Arad, Maramures, Mures-Harghita, Prahova si Suceava, restul finantarii acestei faze fiind asigurat dintr-un grant PHARE si din alocatii de la bugetul de stat, prin Fondul National de Preaderare, actualmente Autoritatea de Plata. Costurile neeligibile ale proiectului vor fi suportate de bugetele locale.

Proiectul de reabilitare a statiei de epurare Glina constituie o masura prioritara in cadrul Planului National de Actiune pentru Protectia Mediului, in perspectiva integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana. Proiectul impune eliminarea impactului negativ major al apelor uzate deversate direct in raul Dambovita, care, dupa confluenta cu raul Arges, ajung in Dunare. Calitatea acestor cursuri de apa se va imbunatati simtitor. Costurile neeligibile ale proiectului vor fi suportate din bugetul Municipiului Bucuresti.