Potrivit estimarilor exprimate in luna mai 2006 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza, pentru urmatoarele doua luni, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare. Opiniile managerilor au fost centralizate in cadrul anchetei de conjunctura economica realizata de Institutul National de Statistica (INS)
Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare au estimat pentru perioada mai-iulie 2006 o crestere a volumului productiei cu un sold conjunctural de 26% (n. red. diferenta procentuala intre alternativele extreme - % crestere - % scadere - constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta) . Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cu 500 salariati si peste, 36% dintre acestia impartasind aceasta parere

Numarul de salariati va avea o tendinta de usoara scadere, cu sase procente, influentata in special de intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati, unde potrivit opiniilor managerilor intervievati, numarul angajatilor va scadea mai mult (soldul conjunctural fiind de -23%). Preturile produselor industriale isi va pastreaza trendul ascendent si in perioada urmatoare, soldul conjunctural fiind de 21%).

42% vad o situatie economica mai buna in comert

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele doua luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +34%). Conform acestor previziuni, situatia economica va fi mai buna (42% din opinii), va fi aproximativ aceeasi (52%), 6% dintre repondenti estimand o scadere.

93% din cei intervievati de INS considera ca nivelul stocurilor nu va suferi deprecieri semnificative in urmatoarea perioada, acesta ramanand constant si aproximativ egal cu nivelul necesar pentru desfasurarea activitatilor de comert cu amanuntul. In ceea ce priveste pietele spre care managerii din sectorul de profil isi indreapta atentia, produsele de pe piata interna continua sa fie in topul preferintelor acestora.

Numarul de salariati va ramane constant in urmatoarea perioada in acest sector de activitate, potrivit opiniilor exprimate de 86% din respondeti. In ceea ce priveste preturile, 68% estimeaza ca acestea vor continua sa creasca in continuare, dar intr-un ritm mai putin accelerat.

Tendinta pozitiva a activitatii din sectorul de servicii

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +28%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mari (peste 500 salariati), sold conjunctural +44%, urmate de intreprinderile mici si mijlocii la care soldul conjunctural a fost de +17%.

Conform estimarilor din luna mai 2006, cererea de servicii va continua trendul ascendent si in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +26%). Aceasta tendinta este semnalata atat de intreprinderile mijlocii (sold conjunctural +50%) cat si de intreprinderile mici (sold conjunctural +33%). Cei intervievati au mai estimat o crestere usoara a numarlui de salariati si o crestere a costurilor prestatiilor.

Incetinire a cresterii costurilor de constructie

Conform estimarilor din luna mai 2006, in activitatea de constructii se va mentine si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural +57%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +47%), la toate tipurile de intreprinderi.

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza de asemenea o tendinta ascendenta, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +34%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +35%), dar cu o intensitate redusa fata de prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +46%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri