Ingrijorarea romanilor cu privire la scaderea veniturilor personale si siguranta locului de munca a scazut in 2012 fata de anul anterior, iar cresterea preturilor ramanea cea mai importanta preocupare, potrivit datelor Daedalus Millward Brown.

"Se remarca o scadere a ingrijorarilor respondentilor legate de veniturile personale si de siguranta locului de munca, probabil in contextul optimismului generat de schimbarile politice si de reintregirea salariilor bugetarilor. Temerea legata de cresterile de preturi raman insa constante si reprezinta cea mai importanta preocupare a romanilor. Optimismul general se extinde (oarecum nejustificat) si asupra ingrijorarilor legate de criza financiara globala, epidemii sau razboaie", potrivit ultimei editii a studiului Nivelul de trai, realizat anual de catre compania de cercetare de piata, informeaza Mediafax.

Astfel, ponderea romanilor ingrijorati de reducerea veniturilor personale era in luna ianuarie de 69%, fata de 78,5% in urma cu un an, iar a celor care se tem pentru siguranta locului de munca de 49,3%, fata de 60,3% in ianuarie 2011. Cresterea preturilor a ramas insa la un nivel constant, de 84%.

In scadere este si ponderea persoanelor ingrijorate de criza financiara globala, de la 79,7% la inceputul anului trecut la 69,3% in ianuarie 2013.

Potrivit Daedalus Millward Brown, principala strategie ca raspuns la criza ramane disciplina mai stricta a bugetelor.

"Creste in continuare numarul de persoane care declara ca au devenit mai disciplinate cu bugetele lor anul trecut. Reducerea cheltuielilor cu utilitatile in conditiile in care deja au fost utilizate ca strategie in anii anteriori, pare sa fi atins un plafon. Cresterea preturilor la utilitati in 2012 limiteaza si mai mult utilizarea acestei strategii ca raspuns la criza", se mai arata in studiu.

Nemaiputand reduce din cheltuielile cu utilitatile, romanii au folosit mai putin autoturismul personal, au scazut bugetul alocat pentru vacante, s-au imprumutat la rude sau prieteni si au amanetat bijuterii sau alte bunuri. In schimb, se remarca scaderea numarului romanilor care au taiat din cheltuielile cu mancarea, imbracamintea si incaltamintea sau produsele de ingrijire personala.

De asemenea, tot mai multe persoane tin evidenta cheltuielilor, lucreaza ore suplimentare sau au cautat alte surse de venit.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 respondenti, cu varsta intre 18-65 ani, din mediul urban, in perioada 12-19 februarie 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce inseamna trai decent in Romania si ce venit pe familie presupune?