Datele PIB din primul trimestru au luat prin surprindere analistii, care se asteptau la o performanta mult mai slaba a economiei. Pusi in fata acestei surprize de bun augur, economistii isi recalibreaza acum prognozele si chiar spera la o crestere sanatoasa pentru acest an, daca productia agricola va fi peste medie. Insa, cand se vor reflecta cifrele brute ale statisticii si in buzunarele romanilor?
Produsul intern brut in primul trimestru al acestui an a crescut, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria bruta, potrivit INS.

Rezultatul pozitiv al economiei i-a determinat pe analisti sa vorbeasca despre o revizuire in sus a prognozelor. Vezi pana unde ar putea ajunge cresterea economica din acest an.

Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank

"Chiar inainte de anuntarea datelor, incepusem sa devenim mai optimisti cu privire la potentialul economiei romanesti pentru 2013. Datele preliminare din agricultura, la fel si dinamica stabila a preturilor indica faptul ca 2013 ar putea sa fie un an agricol peste medie. Mai mult, productia industriala s-a dovedit foarte rezistenta in primul trimestru al acestui an, in timp ce relaxarea ratelor in pietele monetare ar putea sa genereze un impuls pozitiv pentru economie. Ca urmare, este foarte probabil sa ne revizuim in sus prognoza de 1,3%", a spus economistul UniCredit.

Florentina Cozmanca, senior economist RBS Bank (foto)

"Ne asteptam ca industria sa aiba o contributie pozitiva (probabil mai mare decat anticiparile) la cresterea economica, sustinuta in principal de sectorul auto. De asemenea, anticipam ca unele subsectoare de servicii sa contribuie pozitiv la dinamica PIB. Pe de alta parte, luam in considerare scadere lucrarilor din constructii in T1, dar mizam pe o revenire pentru restul anului", a spus economistul RBS Bank.

"Ne mentinem scenariul de baza care ia in calcul o crestere de 1,8% a economiei romanesti in 2013, cu riscuri mai degraba echilibrate, decat cu tendinta de scadere", a adaugat Cozmanca.



Florin Citu, fondatorul firmei de consultanta Florin Citu Advisory (foto)


"Graficul urmator arata clar: efectul de baza. Cresterea economica in primul trimestru din 2013 nu a accelerat. De fapt in trimestrul doi din 2012 createrea economica trimestriala a fost de 0.6% si stim cum s-a terminat 2012. Este bine de stiut acest lucru pentru ca de fiecare data cand se anunta cifre macro care surprind pozitiv exista o tendinta foarte mare de a creste cheltuielile publice. FMI a fost “convinsa” de clasa politica din Romania sa accepte salarii mai mari (reintregite ) in sectorul public dupa performanta din trimestrul doi a anului trecut", a spus Citu.





Eugen Sinca, analist departamentul de analiza si cercetare BCR (foto)


"Scenariul nostru de baza vizeaza o crestere de 1,8% a PIB in 2013, dar credem ca exista o sansa buna sa avem o rata de crestere de peste 2%, daca productia agricola va fi buna si industria isi va pastra ritmul.
Daca Romania va iesi din procedura de deficit excesiv si pietele financiare vor fi sustinute in continuare de activitatea bancilor centrale, fluxurile de ISD-uri ar putea sa accelereze in urmatoarele trimestre. O relaxare monetara este iminenta in urmatoarele luni si estimam ca dobanda cheie va ajunge la 4,75% in decembrie 2013 si 4,5% in martie 2014. O reducere a rezervelor minime la lei la 10% sau 12% ar putea urma in a doua parte a lui 2014", apreciaza Sinca.

1. Cand credeti ca se va reflecta cresterea PIB in buzunarele dumneavoastra?





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri