Presedintele Traian Basescu a declarat la conferinta nationala a agricultorilor, ca prima si cea mai importanta problema cu care se confrunta agricultura tine de lipsa strategiei pe termen lung, el aratand ca raportul Comisiei conduse de Valeriu Steriu este aproape de finalizare.

"In 2011 am desemnat o comisie pe langa Presedintie care sa elaboreze strategia, urmand sa fie pusa in dezbatere publica, cu speranta semnarii unui pact pentru agricultura, semnat de toate partidele politice si de institutiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii, termenul dat este 30 iunie. Presedintele acestei comisii, Valeriu Steriu, m-a asigurat ca 30 iunie e un termen rezonabil, iar raportul va putea fi gata", a spus seful statului, citat de Mediafax.

El a mentionat ca incadrarea agriculturii intr-o strategie pe termen lung este fundamentala si ar permite nu numai o viziune nationala, ci si credibilizarea in interiorul UE in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a lua decizii pe termen lung, cu obiective precise.

"Sper ca 30 iunie, cel mai tarziu, sa fie momentul in care domnul Steriu sa ne poata prezenta public aceasta strategie pe termen lung. In interiorul acestei strategii trebuie sa gasim solutii care trebuie sa vizeze capacitatea noastra de a obtine productii agricole sigure, fie ca ne referim la productii atat de dependente de vreme, de ploi, fie ca ne referim la zootehnie sau alte ramuri", a spus Basescu.

El a aratat ca a venit timpul, chiar daca exista o oarecare intarziere, sa se puna accentul in mod deosebit pe agricultura, intrucat acest domeniu nu se poate delocaliza.

"Am vazut foarte multe incidente, nu numai in Romania, in multe alte tari din UE, in care mari uzine auto, mari producatori de anvelope, intr-o zi anunta ca inchid si pleaca unde e forta de munca e mai ieftina. Agricultura si turismul au avantajul ca nu pot fi delocalizate. Nimeni nu poate inchide si sa plece lasand pamantul in Romania pentru simplul motiv ca nu-l poate lua. Nimeni nu poate lua frumusetile tarii", a spus Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Micul agricultor Basescu: In viata trebuie sa ai copii si pamant