Administratorul judiciar al Oltchim, Rominsolv, a anuntat ca vizeaza concedierea colectiva a 929 de salariati, urmand ca aceasta masura sa produca economii de 14,4 milioane de euro anual. Totusi, 60% din angajati au solicitat benevol sa fie disponibilizati, tinand cont ca salariile compensatorii ajung pana la 51.318 lei.
Economiile lunare ala acestor concedieri colective au fost calculate la circa 1,2 milioane euro.

"In ceea ce priveste masurile de protectie sociala acestea se refera, in principal, la indemnizatia de somaj, venitul lunar de completare si nivelul salariilor compensatorii acordate conform Contractului Colectiv de Munca Oltchim", a anuntat Rominsolv.

Conform legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani.
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

De asemenea, potrivit ordonantei de urgenta data de Guvernul Ponta in acest an, angajatii Oltchim vor dispune si de un venitul de completare, care se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate.

Astfel, angajatii cu o vechime in munca de 3 pana la 10 ani vor primi venituri de completare pentru 12 luni. Cei cu vechime de 10-15 ani, vor beneficia de 20 de luni, cei cu 15-25 ani vechime primesc 22 de luni, iar cei cu peste 25 de ani vechime vor primi timp de doi ani venituri de completare.

Contractul colectiv de munca prevede pentru salariatii concediati si salarii comepensatorii, de pana la 51.318 lei in cazul angajatilor cu peste 15 ani vechime.

Astfel, un salariat Oltchim cu un salariu de 1.500 lei si 20 de vechime in munca va beneficia cu titlu de protectie sociala de un venit echivalent cu salariul in primele 12 luni (somaj + venit de completare), iar pentru urmatoarele 10 luni va primi doar venitul de completare in valoare de 975 lei.

Totodata, acest salariat va incasa si 51.318 lei in salarii compensatorii la momentul concedierii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri