Comisia Europeana a fost, "in mare", de acord cu propunerile Romaniei privind modificarea legislatiei in sectorul productiei energiei regenerabile, care insa nu presupun injumatatirea numarului de certificate verzi, ci doar "o amanare", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat Nita la un seminar pe teme energetice, potrivit Mediafax.

Guvernul intentioneaza sa suspende de la tranzactionare o parte a certificatelor verzi primite de producatorii de energie regenerabila, cu scopul reducerii facturilor platite de consumatori. Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, in intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumatate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.

Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.
"Nu va fi nicio reducere, nicio injumatatire a numarului de certificate verzi. Doar a amanare", a adaugat Nita.

Industria de profil este nemultumita de aceste propuneri, in timp ce comsumatorii mari de energie considera ca modificarea este necesara, intrucat ponderea prea mare a energiei verzi in consum produce costuri ridicate.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca in luna iunie va selecta "colectivul" care va fi insarcinat ca pana in toamna sa elaboreze o noua strategie energetica nationala.

"In iunie vom incerca sa facem colectivul pentru o noua strategie energetica, care pana in toamna va trebui sa schiteze o noua abordare. Vom vedea ce tinta (de timp – n.r.) vom lua in discutie", a afirmat Nita.

Romania nu are in prezent un proiect functional de strategie energetica. Un astfel de document a fost adoptat in 2007, pentru perioada 2007-2011. Alt proiect, pentru perioada 2011-2035, nu a fost aprobat inca de Parlament.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CCR: MCV-urile Comisiei Europene nu au relevanta constitutionala