Europa Centrala si Est va atrage, in urmatorii ani, un volum important de investitii straine care se vor indrepta in special catre sectorul financiar, piata imobiliara, sectorul auto, cercetare si dezvoltare si telecomunicatii, a declarat, marti, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, la forumul Emerging Europa dedicat investitiilor.

'Aceste domenii vor atrage cele mai multe investitii in anii urmatori in regiune, insa pentru acest lucru este necesar sa se mentina ritmul actual ridicat de crestere a investitiilor, sa continue sa atraga muncitori calificati, sa dezvolte permanent si, in mod deosebit, sa reuseasca sa interconecteze tarile din regiune prin investitii straine', a precizat Danila citat de Rompres.

Acesta a spus ca sectorul financiar din Europa Centrala si de Est acopera circa 15 la suta din rentabilitatea acestor tari. De asemenea, activele au crescut la sfarsitul lui 2004 cu peste 31 la suta fata de 9,6 la suta in Uniunea Europeana.

Circa 150 de milioane de locuitori din zona nu au relatii cu bancile, potentialul de dezvoltare fiind unul extrem de important, a spus Danila.

In ceea ce priveste sectorul imobiliar, valoarea totala a investitiilor in perioada 1998 - 2005 in zona au depasit 13 miliarde de euro, Romania fiind inclusa alaturi de Bulgaria si Ucraina in segmentul tarilor din regiune cu un potential urias de crestere.

Piata regionala este deosebit de atractiva pentru ca ofera anumite avantaje precum: productia destul de scazuta, costurile reduse, calificare ridicata, o piata de munca flexibila.

Dezvoltarea si cercetarea pot atrage investitii importante prin costurile scazute si existenta unor capabilitati de cercetare destul de dezvoltate.

Piata telecomunicatiilor este atragatoare datorita liberalizarii comunicatiilor, a ratei scazute de penetrare si a dinamicii cresteri pietelor.

'Toate aceste tari au posibilitati importante de crestere, important este sa stie cum sa profite de aceste atuu-uri', a explicat seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Directorul pentru institutii financiare al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Kurt Geiger, a spus ca in regiunea central si est europeana se vor mentine ratele 'impresionante' de crestere din ultimii patru - cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri