Rata locurilor de munca vacante a fost in primul trimestru de 0,66%, in crestere cu 0,11 puncte fata de trimestrul precedent, cele mai multe posturi neocupate regasindu-se in salubritate, distributia apei, gestionare deseuri si in administratia publica, sanatate si asistenta sociala, potrivit INS.
Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2012, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,05 puncte procentuale. Numarul locurilor de munca vacante a fost de 28.000, in crestere cu 4.800 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2012, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 3.100.

In trimestrul I 2013, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,58%), administratie publica (1,52%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (1,33%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%), respectiv cele din invatamant (0,15%).

Ca si in trimestrul precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (9.200 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,89%.

Sectorul bugetar a insumat aproape 30% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3.900 locuri vacante se regasesc in sanatate si asistenta sociala, 3.700 locuri vacante in administratie publica, iar 600 locuri vacante invatamant.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in tranzactii imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv in alte activitati de servicii (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,34 puncte procentuale), respectiv in industria extractiva (+0,29 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cea mai relevanta scadere a ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din sanatate si asistenta sociala (-0,29 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri au cunoscut activitatile din industria prelucratoare (+2.000 locuri vacante), respectiv cele din administratia publica si din constructii (+ 600 locuri vacante pentru fiecare in parte). In sens contrar, singura diminuare a numarului locurilor de munca vacante s-a inregistrat in sanatate si asistenta sociala (- 800 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai accentuate cresteri in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,40 puncte procentuale), respectiv in administratie publica (+0,37 puncte procentuale), iar la polul opus, cele mai importante diminuari s-au regasit in informatii si comunicatii (-0,19 puncte procentuale), urmate de cele din constructii (-0,18 puncte procentuale), respectiv cele de servicii administrative si servicii suport (-0,17 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai accentuate cresteri in industria prelucratoare si administratia publica (+ 900 locuri vacante pentru fiecare in parte), urmate de sanatate si asistenta sociala (+ 800 locuri vacante), iar in constructii (- 500 locuri vacante) s-a regasit cea mai semificativa diminuare a numarului locurilor de munca vacante.

Pe grupe majore de ocupatii, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,89%), iar la polul opus s-au situat ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,38%) si cele aferente lucratorilor in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (0,44%).

Cele mai multe locuri de munca vacante au fost identificate pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (7.000 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificati - grupa majora 9 (4.800 locuri vacante). Numarul cel mai redus de locuri de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante, cea mai semnificativa crestere s-a regasit in randul ocupatiilor de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,30 puncte procentuale, respectiv +1.500 locuri vacante), iar singura scadere fata de perioada analizata a fost constatata in ocupatiile de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,05 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri