Aproximativ 3% dintre doctorii romani si 5-10% dintre asistente emigreaza in fiecare an, cele mai frecvente destinatii fiind Italia, Franta, Spania, Marea Britanie si Scandinavia, arata un studiu realizat de catre Federatia Europeana a Serviciilor Publice.
Statisticile arata ca din anul 2007, de cand Romania a intrat in Uniunea Europena si pana in februarie 2013, un total de 28.000 de doctori si 17.000 de asistente au aplicat pentru un post in strainatate, dintre care 80% au fost acceptati din punct de vedere al diplomelor si al limbilor straine cunoscute.

In plus, Romania a iesit pe locul 18 in cadrul studiului OECD realizat pentru a determina numarul de specialisti din domeniul medical nascuti in strainatate, cu 5.182 doctori si 4.440 asistente.

In anul 2010, peste 7.000 de specialisti au parasit tara si peste 4.000 au fost dispusi sa lucreze in strainatate. In 2011, 16.500 doctori si asistente au semnat contracte de munca in afara granitelor tarii, dublu fata de 2010, cand numai 8.100 au semnat astfel de contracte. Printre toti profesionistii care isi cauta un loc de munca in strainatate, angajatii din sistemul medical se situeaza pe locul 2 conform statisticilor de emigrare.

“Studiile arata ca 80% dintre tinerii absolventi sunt pregatiti sa plece peste hotare. Deoarece salariile din Romania sunt in jurul sumei de 250-300 euro, iar in Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialistilor romani pleaca in alte tari. In aceste conditii, clinicile si spitalele din Romania au tot mai putini profesionisti care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacientii sunt nevoiti sa caute ajutor in afara granitelor tarii”, declara Zahal Levy, presedinte MediHelp International.

In ceea ce priveste motivele emigrarii angajatilor din sistemul de sanatate, studiile arata ca migratia din Romania a fost declansata odata cu aderarea la Uniunea Europeana si inceperea crizei economice. Pana la sfarsitul anului 2009, aceasta situatie a inceput sa aiba un impact puternic asupra fortei de munca din domeniul sanatatii, a numarului de angajati si salarizarii, iar aceste transformari au determinat emigrarea personalului din domeniul sanatatii, care a devenit o problema ingrijoratoare. O strategie eficienta pentru aceasta problema lipseste si unele dintre masurile de retentie a fortei de munca din zonele rurale nu s-au dovedit eficiente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri